Nagyvilág koronavírus

Madzsongozás miatt kell távoznia posztjáról a tokiói főügyésznek

Távozik posztjáról az Abe Sindzó miniszterelnök kedveltjének tartott tokiói főügyész, miután egy hetilap leleplezte, hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások ellenére többször is madzsongozott újságírókkal – közölték tokiói bírósági források csütörtökön. A madzsong  egy dominóhoz hasonló, négyszemélyes játék.

A Sukan Bunsun címu hetilap arról számolt be, hogy Kurokava Hiromu két lap három munkatársával játszott pénzben május 1-jén és 13-án, miközben az országban rendkívüli állapot van érvényben a koronavírus-járvány miatt, és az embereket a kormány arra kéri, hogy tartsák be a társadalmi távolságtartás szabályait.

A Kyodo japán hírügynökség azt írja, hogy Kurokava lemondása újabb csapás Abe Sindzó kormányfő számára, aki 2012-es újabb hivatalba lépése óta már több botrányt is átvészelt – írja az MTI.

Kurokava Hiromu abban is érintett, hogy a kormány kezdeményezte az ügyészek nyugdíjkorhatárának megemelését, ami a kabinet bírálói szerint alááshatja az igazságszolgáltatás függetlenségét. A héten végül a kormány ezt a kérdést a következő parlamenti ülésszakra halasztotta. Kurokava ennek ellenére eddig a posztján maradhatott, pedig az idén betöltötte a 63. életévét, és ezzel elérte a jelenleg érvényes nyugdíjkorhatárt.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik