Nagyvilág

Az Orbán-kormányt védő FT-levelező nyomában

Bencsik Jánosnak gyanús lett egy olvasói levél a Financial Timesban, ám gyanúja nem igazolódott be.

A független képviselő választ vár Gulyás Gergely minisztertől arra, hogy az Orbán-kormány írat-e saját alkalmazottjával saját maga védelmében „olvasói levelet” a Financial Timesba. Az ügy előzménye, hogy Kovács Zoltán éppen a Financial Times olvasói leveleit böngészhette, amikor felfigyelt rá, hogy ott az Orbán-kormány járványügyi intézkedéseinek sikereiről írnak.

Mivel ő a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, rögvest fel is hívta erre a figyelmet közösségi oldalán. Azt írta, Andreas Stefanovszky megvédte a kormányt, úgy érzi, Orbán Viktor bármit is tesz, sosem érdemel pozitív főcímet a laptól.

Bencsik János független országgyűlési képviselő viszont erre a Facebook-bejegyzésre, illetve a szerzőre figyelt fel.

Az olvasói levél szerzője egy bizonyos Andreas Stefanovszky Budapestről, akinek a brit üzleti napilapban 2013 óta több írása is megjelent András Stefanovszky néven. Egészen véletlenül az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárságnak is van egy Stefanovszky András nevű dolgozója, aki korábban az Egyesült Királyságban is tanult, előtte pedig Budapesten járt angol tannyelvű iskolába.

A képviselő az egybeesés tisztázása miatt arra vár választ a minisztertől:

  • Minisztériumi alkalmazottal írat-e a kormány „olvasói levelet” a Financial Timesba?
  • Stefanovszky András alkalmazásban áll-e vagy állt-e korábban az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárságon, a Kormány bármely más szervezeti egységén belül bármilyen formában, munkakörben vagy megbízásban?
  • Amennyiben igen, hivatalos utasításra írt-e levelet Stefanovszky úr a Financial Timesnak a
    fent említett ügyben?
  • Amennyiben igen, úgy korábban hányszor és milyen ügyekben tett hasonlóan?

Frissítés

Bencsik János a publikálás után frissítette a posztot, miután Stefanovszky András saját Facebook-oldalán azt közölte, hogy a cikk írója valójában az édesapja, akivel ugyanazt a nevet viselik. A Miniszterelnökség még nem reagált.

Kovács Zoltán lapszemléje szerint egyébként a szerző arról írt, nem meglepő, hogy a miniszterelnök felvetette a veszélyhelyzeti jogok május végi visszaadását, amiről az újság egyik cikkében számolt be, hiszen azok időben és terjedelmükben is limitáltak.

Magyarországon a járvány kontroll alatt van, a halálozási ráták alacsonyabbak, mint bárhol Nyugat-Európában.

A magyarok többsége szerint a határellenőrzés és a bevándorlás kezelése a szuverenitás része, amit nem adtak át az EU-nak, maguk akarják eldönteni, kivel élnek, főleg, ha olyan emberekről van szó, akik gazdasági okokból akarnak belépni, és illegálisan utaztak át egy sor úgynevezett „biztonságos” országon.

Kiemelt kép: Kovács Zoltán / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik