Nagyvilág koronavírus

Európán kívül gyorsul a vírus terjedése, nálunk lassul

Európán kívül gyorsan terjed az új típusú koronavírus, a kontinensen tovább lassul a Covid-19-járvány üteme.

Világszerte 4 858 850 embert diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal, közülük 329 300 halt meg a betegség szövődményeiben, 1 918 938-en gyógyultak meg csütörtök estére a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A Dél-afrikai Köztársaságban akár 50 ezer életet is követelhet a járvány, és elérheti a 3 milliót a fertőzöttek száma az év végére a tél beálltával – derült ki egy tudományos kutatásból. Dél-Afrikában már most a legmagasabb a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma a kontinensen. A csaknem 58 milliós lakosú országban a regisztrált fertőzöttek száma már meghaladta a 18 ezret, s eddig 339-en hunytak el a kórban.

Népirtás veszélye fenyegeti az Amazonas vidékén élő őslakosokat, amennyiben a brazil kormány nem tesz többet a védelmükben a koronavírus-járvánnyal szemben – mondta Sebastiao Salgado világhírű brazil szociofotográfus, fotóriporter és aktivista az AFP francia hírügynökségnek. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jószolgálati nagykövete úgy vélekedett, hogy cserben hagyták az őslakosokat.

Mivel aranyásók, favágók, földművesek és vallási szekták hatolnak be területeikre, nagy a kockázata annak, hogy a koronavírus megfertőzi az őslakosokat is

– mondta, hozzátéve, hogy igen nagy az esélye a katasztrófának, és egyáltalán nem túlzás ezzel összefüggésben népirtásról beszélni.

Ennek nevezem. Népirtás ugyanis egy népcsoport, illetve kultúrája megsemmisítése

– hangoztatta.

Továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzött, 1 556 749, a halálesetek száma 93 606, a gyógyultaké 294 312. A második helyen Oroszország áll 317 554 fertőzöttel (3099 haláleset), Brazília a harmadik, 291 579 fertőzöttel (18 859 halott).

Olaszországban, ahol a járvány először megjelent, csütörtökre 642 új esettel 228 006-ra nőtt a fertőzöttek száma a haláleseteket és a gyógyultakat is beleszámítva. A járvány áldozatainak száma egy nap alatt 156-tal 32 486-ra nőtt a polgári védelem adatai szerint, ez a harmadik legtöbb haláleset az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után. Az aktív betegek száma több mint két 1700-zal 60 960-ra csökkent.

Helyeselte a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos felszámolását, a határok újranyitását Francesco Vaia olasz orvosprofesszor, a fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórház igazgatója, Guiseppe Conte olasz kormányfő pedig olaszországi vakációzásra szólította fel honfitársait, mert így hozzájárulhatnak a gazdaság fellendítéséhez.

Tovább javult a járványhelyzet Németországban, a csütörtöki hivatalos adatok szerint egyetlen járás vagy város sincs, ahol szigorított óvintézkedésekkel kell védekezni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen, és egyre több olyan hely van, ahol valamennyi regisztrált fertőzött legyőzte a kórokozót.

A németországi közigazgatás 401 alapegysége – járások, városok – közül 23-ban nincsenek úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő regisztrált fertőzöttek, 339-ben pedig 10 százalék alatt van az összes helyi regisztrált fertőzötthöz viszonyított arányuk – mutatták ki a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) számításai.

Nagy-Britanniában lassult a halálesetek növekedése, a szerdai 336 új halálozás után csütörtökön 338-cal 36 024-re nőtt a Covid-19-betegség halálos áldozatainak a száma. A fertőzöttek számának növekedése stabil, csütörtökre meghaladta a 250 ezret.

Spanyolországban a járvány kezdete óta először ötven alá csökkent a napi halálozás – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.

Az elmúlt egy nap során 48-an haltak bele a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzésbe, amely eddig 27 940 emberéletet követelt a dél-európai országban. Az igazolt fertőzöttek száma 344-gyel emelkedett 24 óra alatt és meghaladta a 233 ezret.

Belgiumban folyamatosan csökken az intenzív osztályokon a Covid-19 betegség miatt ápoltak száma, Hollandiában 27 ember halt meg a fertőzés következtében szerdáról csütörtökre, Luxemburgban további 13 ember fertőződött meg, de haláleset nem történt.

Horvátországban, ahol a járvány enyhülésével – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldották a korlátozásokat, és újraindították a gazdaságot, még nem hirdetik ki hivatalosan a koronavírus-járvány végét – mondta Vili Beros egészségügy-miniszter.

Szerbiában, ahol az utóbbi 24 órában százzal, 10 733-ról 10 833-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, megkezdték a minden nagykorú szerb állampolgár számára történő egyszeri százeurós (majdnem 35 ezer forint) segélyt folyósítását.

Ukrajnában csütörtökre ismét felszökött a fertőzöttek napi száma, csaknem kétszer annyi új beteget regisztráltak, mint ahány gyógyultat. Egy nap alatt 476 új esettel 19 706-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 15 újabb halálos áldozattal 579-re.

Lélegeztetőgépeket szállító amerikai katonai repülőgép érkezett csütörtökön egy németországi bázisról Moszkva vnukovói repterére. A moszkvai amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint a gép rakományában egy 200 lélegeztetőgépből álló humanitárius segélyszállítmány első 50 darabja érkezett. Több orosz sajtóforrás szerint csütörtökön Covid-19-fertőzés gyanújával orvosi megfigyelés alá helyezték Ramzan Kadirov csecsen vezetőt.

Georgiában, ahol 721 igazolt fertőtöttet és 12 halálesetet tartanak nyilván, május 22-től feloldják a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli helyzetet és éjszakai kijárási tilalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik