Nagyvilág koronavírus

Világbank: 60 millió embert taszíthat nyomorba a koronavírus okozta válság

A Világbank számításai szerint 60 millió embert taszíthat extrém szegénységbe a koronavírus-járvány gazdaságra tett hatása.

Minderről a szervezet elnöke, David Malpass beszélt egy keddi konferencián, amit a hvg.hu szemlézett.

Közleményük szerint már elindult a 160 milliárd dolláros segélyprogram, amit március végén jelentettek be. Ezzel ahhoz járulnának hozzá, hogy a legkiszolgáltatottabb országokban a szegények és a sebezhető társadalmi rétegek könnyebben viseljék a válságot.

Már száznál több fejlődő országot értek el a segélyprogram során, melyek együtt az emberiség 70 százalékának adnak otthont

– közölte Malpass. Példaként említette a közlemény Szenegált és Ghánát, a két országban összesen 55 millió dollárral támogatják az egészségügyet. Üzbegisztánba 95 millió dollárt juttatnak el az alacsony jövedelmű családok támogatására és egyszeri munkanélküli segélyként történő szétosztásara.

Borúlátóbb a Világbanknál az Oxafam segélyszervezet, ők korábban azt közölték, félmilliárd ember süllyedhet szegénységbe a koronavírus miatt. A járványt kísérő gazdasági válság kezelésére áprilisban az ENSZ javasolta a fejlődő országok adósságából nagyjából 1000 milliárd dollár elengedését. A G20 országok év végéig tartó törlesztési moratóriumról döntöttek ezeknek az országoknak, a saját gazdaságukat pedig 8000 milliárd dollárral segélyezték.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Kurokava Dai

Ajánlott videó

Olvasói sztorik