Nagyvilág koronavírus

Egy héttel ezelőtt kinyitottak, de most újra be kellett zárni jó pár általános iskolát Franciaországban

Egy héttel az után, hogy megnyitották Franciaországban az általános iskolák alsóbb évfolyamait, mostanra be kellett zárni néhány intézményt, mert 70 koronavírusos esetet találtak (nem tudni, hogy közülük hány a tanuló és hány tanár van) – írja az ABC News. Helyi újságok legalább 7 újra bezárt iskoláról tudnak Észak-Franciaországban.

A francia oktatási miniszter szerint azonnal bezárták az érintett iskolákat, még akkor is, ha valószínűleg a megtalált 70 koronavírusos személyek vagy nagy részük nem az iskolákban kapták el a koronavírust.

A múlt héten a bölcsődéket, óvodákat is megnyitották az általános iskolák alsó tagozatai mellett, ez körülbelül 40 ezer intézményt jelent – de nem kötelező bevinni a gyereket, a szülők otthon is foghatják őket továbbra is -, ezzel az iskolások egyharmada újra ment a közintézménybe. Maximum 15 fő lehet egy osztályban.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint az Európában bevezetett egyik legszigorúabb általános karantén egy héttel ezelőtti feloldásával életbe léptetett rendszer – amely a tömeges tesztelésen, a fertőzöttek elkülönítésén és a fertőzési láncolatok feltárásán és megtörésén alapul – működőképesnek bizonyult, hiszen ennek köszönhető, hogy egy hét alatt 25 új gócpontot tudtak feltárni a hatóságok, írja az MTI.

Ez nem az, amit második hullámnak lehet nevezni

– mondta hétfőn a France2 közszolgálati televízióban Arnaud Fontanet, a párizsi Pasteur Intézet járványügyi kutatója, a kormány mellett működő tudományos tanács tagja. Szerinte csak két hét múlva, a kórházi ellátottak számának függvényében lehet majd többet mondani a járványhelyzet alakulásáról, és arról dönteni, hogy lehet-e júniustól további enyhítéseket engedélyezni.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik