Nagyvilág koronavírus

Már 138 mexikóit ölt meg a pancsolt szesz

Mivel a járvány miatt leálltak az italgyárak, sokan állítanak elő házilag alkoholt.

Mexikóban a pancsolt szesz fogyasztása már százharmincnyolc áldozatot szedett a koronavírus-járvány kitörése óta. Csak Puebla államban 96-an kaptak metilalkohol-mérgezést, 70-en haltak meg, 15 embert kórházban ápolnak, állapotuk súlyos.

A fővárostól, Mexikóvárostól 200 kilométerre, Chiconcuautlában mintegy 80 ember vett részt egy temetésen. A településen 28-an haltak meg a gyászszertartást követő órákban, mert a térségben bővelkedő cukornádból házilag főztek „életvizet”, pancsolt szeszt. A polgármesteri hivatal szerint az ital készítésekor

megváltoztatták az eredeti receptet, és a költségek csökkentése miatt más alternatív alapanyagokat is felhasználtak.

Ezek pontos leírását nem közölték.

Az állami hírügynökség szerint a mexikói hatóságok szerint hasonló esetek fordultak elő az ország más államaiban, a nyugati Jaliscóban, a középső Morelosban, a keleti Yucatánban és Veracruzban. Az egyik ok, hogy a koronavírus-járvány miatti válságban az emberek gyakran nyúlnak alkoholhoz, de Mexikóban a nagy italgyártók áprilisban leálltak a termeléssel, várhatóan csak júniusban indulnak újra.

Mexikóban a koronavírus okozta járványnak 49 219 igazolt fertőzöttje van hivatalosan, a halottak száma pedig 5117 volt hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik