Nagyvilág koronavírus

Irán kiűzné Amerikát Irakból és Szíriából

Ali Hamenei hadüzenetnek is felfogható beszédet mondott.

Az Egyesült Államoknak nem maradhat Irakban és Szíriában, mindkét országból „kiűzetik”. Ezt Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője mondta, amikor diákokkal beszélgetett egy internetes videokonferencia keretében.

Még a saját szövetségeseik vezetői közül is egyesek utálják az amerikai politikusokat és az amerikai kormányt, és nem bíznak meg bennük

– közölte a síita nagyajatollah. Hamenei ezt azzal magyarázta, hogy Washington erővel old meg minden konfliktust, rossz hírű kormányokat támogat, terroristákat képez ki, feltétel nélkül támogatja az egyre elnyomóbb „cionista rezsimet”, szörnyen kezeli a koronavírus miatt kialakult helyzetet.

A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol a legfrissebb adatok szerint 1 486 757 az igazolt fertőzöttek, 89 562 a halálos áldozatok és 272 265 a gyógyultak száma. Iránban 120 198 fertőzöttről, 6988 halálesetről és 94 464 gyógyultról tudni.

Az állami hírügynökség szerint az Egyesült Államok és Irán között folyamatosan nő a feszültség, amióta Donald Trump egyoldalúan kilépett az iráni atomprogramról kötött többoldalú egyezményből, és visszaállította a szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Kiemelt kép: Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője. MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik