Nagyvilág

A lengyel katolikus egyház feje azt kéri a Vatikántól, hogy vizsgáljanak ki rendesen egy gyerekzaklatási ügyet

Wojciech Polak érsek a vizsgálatot azután kérte a Vatikántól, hogy szombaton bemutattak egy újabb dokumentumfilmet, amelyben a lengyel katolikus egyház egyik papja lehet a  gyermekmolesztálás elkövetője – írja a bbc.com.

A filmben az abúzus két áldozata próbálja szembesíteni azt a papot, aki korábban molesztálta őket. A filmet eddig már 1,9 millióan látták. A bbc.com azt is írja, hogy az esetről korábban tudhattak befolyásos egyházi vezetők, viszont a vizsgálatot megakadályozhatták.

A film bemutatta, hogy az egyházban nem tartották be a gyermekvédelem szabályait

– közölte Polak érsek.

Kérem a papokat, apácákat, szülőket és nevelőket, hogy ne az egyház védelmének hamis logikája vezesse őket, amivel a zaklatókat védik. Nem engedhetjük meg az ilyen bűnök elleplezését.

Kiemelt kép:  Wojciech Polak, Lengyelország prímása, gnieznói érsek (k) ünnepi misét celebrál a kereszténység lengyelországi felvételének 1050. évfordulója alkalmából a Poznan közelében fekvő Ostrow Lednickiben 2016. április 14-én. I. Mieszko fejedelem, Lengyelország első uralkodója 966-ban tette államvallássá a kereszténységet az országban. (MTI/EPA/Bartosz Jankowski)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik