Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: ötvenegy, béranya által született csecsemő rekedt Ukrajnában

51, béranya által világra jött csecsemő rekedt Ukrajnában, mivel az Európa más országaiban, az Egyesült Államokban, illetve egyéb országokban élő vér szerinti szülők nem tudják őket hazavinni a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozások miatt — írta meg a Sky News. Ukrajna határait márciusban zárták le a külföldiek előtt.

A csecsemők jelenleg Kijev külvárosában, egy apró szállodában várják, hogy szüleik találkozhassanak velük. A lap értesülései szerint valószínűleg még sokáig változatlan maradhat a helyzet, Ukrajna ugyanis csak abban az esetben enged be külföldit az országba, ha az illetékes külképviselettől erre vonatkozó kérést kapnak. Mások számára éppen az a probléma, hogy nem tudják elhagyni az országot. A spanyol Rafa Aires még a lezárás előtt bejutott az országba, hogy kislányával lehessen, azonban azóta is arra vár, hogy hazatérhessen, mivel szinte minden járatot felfüggesztettek és adminisztrációs teendőit sem tudta befejezni. Feleségével minden nap 1-1-5 órát beszélnek online, az anya így mindössze videón láthatta eddig gyermekét.

A szálloda a BioTexCom klinikához tartozik, amely megpróbálta rávenni az ukrán kormányt, hogy tegyen lépéseket a probléma megoldása érdekében, de egyelőre nem jártak sikerrel. Ljudmyla Denisova, az ukrán parlament emberi jogi ombudsmanja szerint az ország „hatalmas és szisztematikus” béranya-iparral iparral rendelkezik, ahol a csecsemőket „kiváló minőségű termékként” reklámozzák. Javaslata szerint béranya igénybevételét csak az ukrán szülőknek kellene engedélyezni.

A béranyák alkalmazása Ukrajnában legális, egy béranyaként közreműködő nő körülbelül 14 ezer font, tehát nagyjából 5,5 millió forintnyi összeghez juthat.

Kiemelt kép: Sky News

Ajánlott videó

Olvasói sztorik