Nagyvilág koronavírus

Foglyok ezrei hagyták el a börtönt Nicaraguában

Nicaragua több mint 2800 foglyot bocsátott el szerdán az ország börtöneiből, egy nappal azután, hogy életét vesztette egy légzőszervi fertőzésben szenvedő elítélt, a lépés azonban nem vonatkozik az Ortega-rezsim politikai elítéltjeire – írja az MTI. A kormány azt közölte, hogy a közelgő anyák napja alkalmából tett gesztusként elrendelte az idős és krónikus betegségekben szenvedő foglyok házi őrizetbe helyezését. Nyilatkozata azonban nem tesz említést a Covid-19 járványról, amely világszerte megjelent a másoknál sokkal nagyobb veszélynek kitett börtönlakók között.

Daniel Ortega elnök kormánya továbbra is azt állítja, hogy a közép-amerikai országban nem okozott járványt a világszerte terjedő új koronavírus. A managuai börtönökből ugyanakkor más húsvétkor is elbocsátottak 1700 foglyot. A foglyok sorsát nyomon követő Yonarqui Martinez ügyvéd az AP hírügynökségnek elmondta, hogy értesülései szerint legalább 26 politikai fogoly szenved a Covid-19 betegség tüneteitől.

Lázasak és súlyos légzési nehézségeik vannak, de kórházba nem viszik őket, és koronavírus-tesztet sem végeztek rajtuk

– mondta. Hozzátette, hogy 15 krónikus beteg fogoly szabadon bocsátását vagy fogvatartási körülményeinek megváltoztatását kezdeményezte, eredménytelenül. Nagyobbik részük a tipitapai Modelo börtönben raboskodik. A szerdán kiengedett 2815 fogoly közel felét is innen helyezték házi őrizetbe.

Az ügyvéd hozzátette, hogy a 2018 áprilisában kezdődött kormányellenes tüntetések miatt letartóztatott, máig fogva tartott mintegy 90 politikai fogoly egyike sem került be az elbocsátottak közé. A nicaraguai kormány eddig mindössze 25 koronavírus-fertőzöttet regisztrált, és nyolc halálesetet, sokkal kevesebbet, mint a térség többi országa. Daniel Ortega elnök pedig figyelmen kívül hagyja azokat a javaslatokat, amelyek a szociális távolságtartás elrendelését sürgetik. Közben az országból több olyan esetről is beszámoltak, amikor sietve, a családjuk értesítése nélkül temetnek el elhunyt betegeket, és növekszik az atipikus tüdőgyulladásnak tulajdonított halálesetek száma.

Kiemelt kép: Daniel Ortega nicaraguai államfő integet támogatóinak a beiktatási ünnepségén a fővárosban, Managuában 2017. január 10-én. Ortega és felesége, Rosario Murillo nicaraguai alelnök a harmadik hivatali ciklusukat kezdték meg a dél-amerikai országban. MTI/EPA/Jorge Torres)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik