Nagyvilág koronavírus

Nem erősödik a járvány Németországban

Nem jelenti a koronavírus-járvány németországi erősödését a kórokozó mozgását jelző úgynevezett reprodukciós ráta (R) emelkedése – hangsúlyozta a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) elnökhelyettese rendkívüli tájékoztatóján kedden, Berlinben.

Lars Schaade a becsléssel előállított mutató emelkedése körüli nyugtalanság miatt tartott tájékoztatón kiemelte, hogy az R értékét befolyásolja egy sor tényező, köztük a regisztrált új fertőzések számának csökkenése. Minél alacsonyabb az új esetek száma, annál nagyobb kilengéseket okoz a változása a reprodukciós rátában. De befolyásolják az R értékét a helyi járványkitörések is, amelyek egyre inkább jellemzőek Németországra. Ezt mutatják az idősotthonokban vagy húsipari dolgozók szállásain talált gócok.

Az R a vírus visszaszorulásának és terjedésének határát jelző 1 fölé emelkedett az utóbbi napokban, azonban a napi ingadozásokat „kisimító” és a trendeket jobban mutató „stabil” R érték „az utóbbi egy héten egyetlen napon sem volt 1 felett” – húzta alá az RKI elnökhelyettese. Mint mondta, az utóbbi hetekben tapasztalt tendenciák alapján leginkább az tűnik valószínűnek, hogy a regisztrált új esetek száma beáll az ezer körüli szintre, az R pedig 1 körül ingadozik.

Schaade kifejtette, hogy az utóbbi napok értékei – amelyek 0,83 és 1,13 között voltak – nem különösebben jelentősek, aggasztó akkor lenne a helyzet, ha hosszabb ideig az 1,20-1,30 körüli szinten lenne a reprodukciós ráta, vagyis ha minden 100 új fertőzött további 120-130 embernek adná tovább a vírust. Ilyen helyzetben ismét robbanásszerű, exponenciális növekedésnek indulna az új esetek száma, és a járványt megint csak szigorú korlátozásokkal, a társadalom és a gazdaság működésének befagyasztásával lehetne a kezelhető szintre lassítani.

A szakértő kiemelte, hogy kellő körültekintéssel meg lehet akadályozni az újabb nagyszabású fertőzéshullámokat. A járvány enyhül, de a vírus továbbra is „közöttünk van”, és védőoltás hiányában a közösségi immunitás kialakulásáig nem tűnik el. Mozgását – terjedését, visszaszorulását – csak az emberi magatartás befolyásolja, így a fertőzéshigiéniai szabályok betartásával el lehet kerülni a járványhelyzet romlását – mondta az RKI elnökhelyettese.

Az intézet kimutatása szerint keddig 170 508 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-29), ami 933 esettel több az egy nappal korábbinál. A vírus okozta betegségben (Covid-19) meghalt igazolt fertőzöttek száma 116-tal 7533-ra emelkedett. A gyógyultnak minősülő, a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek becsült száma 147 200, ami 1600-zal több vasárnaphoz képest. Ezt a számot csak becsülni lehet, mert csak a vírus megjelenésének tényét kell hivatalosan rögzíteni, és nem kell külön bejelenteni, ha valaki már nem hordozza a kórokozót.

Kiemelt kép: Tobias SCHWARZ/AFP/POOL

Ajánlott videó

Olvasói sztorik