Nagyvilág

Kínosan amatőr puccskísérlettel próbálták megdönteni a Maduro-rezsimet

Konteóban hívő önkéntesek, plagizált dokumentumok, amatőr felszerelés és egy idealista exkatona – ezek voltak a főbb összetevői annak a talán még puccskísérletnek is nehezen nevezhető akciónak, amelynek célja a venezuelai kormány megbuktatása és Nicolás Maduro elnök elrablása lett volna. Nem csoda, hogy csúfos bukás lett a vége.

Május első hétvégéjén számolt be a világsajtó arról, hogy a venezuelai hatóságok nyolc terrorista zsoldossal végeztek, két társukat pedig őrizetbe vették az ország északi partvidékén egy állítólagos inváziós kísérlet során. Az erről nyilatkozó Diosdado Cabello, a Nicolás Maduro venezuelai elnök mögött álló Alkotmányozó Nemzetgyűlés (ANC) elnöke azt mondta, meggyőződése szerint a háttérben az Egyesült Államok és Kolumbia áll, utóbbiból érkeztek a bűnözők motorcsónakkal. Az elfogottak egyike venezuelai állampolgár, aki Cabello szerint azt vallotta, hogy az amerikai drogellenes hivatalnak (DEA) dolgozik.

Maduro bírálói szerint az elnök már többször is szervezett álinváziós kísérletet, ezért akadtak, akik szkeptikusak voltak a hírekkel kapcsolatban. Herbert García, volt venezuelai tábornok azt furcsállta, hogy az állítólagos támadók egy olyan település mellett akartak partra szállni, amely Venezuela egyik legjobban őrzött kikötője, La Guira mellett található. Szerinte sokkal észszerűbb lett volna a Venezuela és Kolumbia szárazföldi határát választani, az ugyanis nehezen ellenőrizhető.

Az elmúlt pár nap bebizonyította, hogy Madurónak és Garciának is igaza volt: valóban meg akarták puccsolni a venezuelai elnököt, és ezt egy – magát profi zsoldosok gyülekezetének beállító – szedett-vedett csapat hajtotta végre meglehetősen amatőr eszközökkel.

Ambiciózus tervek

Az incidens már-már nevetségesnek tűnő mozzanatait a Bellingcat oknyomozó portál foglalta össze két hosszabb cikkben, ezekben kitüntetett figyelmet kapott egy bizonyos Jordan Goudreau. A Kanadában született férfi az amerikai katonaság kötelekében Irakban és Afganisztánban is szolgált, bátorságáért többször kitüntették, leszerelése után két évvel pedig, 2018 márciusában megalapította a Silvercorp USA nevű biztonsági céget. Ez néhány héttel a floridai Parklandben lezajlott iskolai lövöldözés után történt, a Silvercorp pedig többek között tanároknak kínált biztonsági kiképzést a jövőbeli támadások elhárítására. A cég ezen felül klasszikus biztonsági feladatokat is ellátott, legalább egy alkalommal például Donald Trump amerikai elnök lakossági fórumán is segítettek a rendfenntartásban.

A Silvercorp honlapja azt írja, hogy több mint 50 országban dolgoztak már, de az AP megkeresésére Goudreau azt mondta, titoktartási okokból ennél többet nem árulhat el. Azt azonban kiderítette a hírügynökség, hogy 2019 februárjában a Silvercorp részt vett annak a koncertnek a biztosításában, amelyet a Juan Guaidó vezette venezuelai ellenzék támogatására szervezett Richard Branson brit milliárdos a venezuelai-kolumbiai határon. Guaidót az világ 60 országa, köztük az USA is Venezuela törvényes elnökének ismeri el, de a hatalmat egyelőre nem sikerült átvennie az országban. Az AP azt írta, hogy ez volt az az esemény, amely Goudreau figyelmét ráirányította a venezuelai helyzetre, és ekkor döntötte el, hogy segíteni fog megdönteni a Maduró-rezsimet.

Ebben az időben, 2019 tavaszán a Trump-kormány is egyre jobban érdeklődött egy esetleges puccs iránt, és az amerikai elnök egyik biztonsági őrén, Keith Schilleren keresztül Goudreau Miamiban megismerkedett Guaidó stábjának egyik tagjával, Lester Toledóval. Goudreau később Bogotába utazott, ahol Toledo bemutatta Cliver Alcalának, aki korábban a venezuelai hadsereg egyik magas rangú tisztje volt, de emigrált. Alcalá múltja korántsem tiszta: idén áprilisban amerikai ügyészek azzal vádolták meg, hogy Maduro mellett ő is tevékenyen részt vett abban az összeesküvésben, amelynek során a feltételezések szerint 250 millió tonna kokaint juttattak évente az USA-ba.

A Kolumbia fővárosában megtartott találkozó két napja során Alcalá elmondta, hogy összerakott egy 300 fős, egykori venezuelai katonából álló csapatot, és néhány tucat férfi már az Alcalá által irányított táborokban gyakorlatozik a La Guajira-félszigeten. Goudreau felajánlotta, hogy a Silvercorp vállalja Alcalá embereinek katonai felkészítését, és úgy számolt, nagyjából 1,5 millió dollárra lesz szükség a költségek, például a fegyverek beszerzésének fedezésére. A venezuelai ellenzék azonban két táborra szakadt, egy részük úgy érezte, hogy Goudreau-ék irreális terveket szőnek, Lester Toledo például a megbeszélések után meg is szakította velük a kapcsolatot.

300 éhes ember

Alcalá és Goudreau azonban nem esett kétségbe, és tovább folytatták az előkészületeket. Valamennyi pénzt sikerült összegyűjteniük, de hogy mennyit és honnan, egyelőre nem tudni. Azt igen, hogy nem elegendőt, legalábbis ez derül ki az AP-nek nyilatkozó Ephraim Mattos beszámolójából. Az amerikai tengerész kommandó, a SEAL egykori tagja elsősegélyt tanított a táborokban, benyomásait pedig úgy foglalta össze röviden:

300 éhes, képzetlen emberrel nem fogod megdönteni Madurót.

Mattos azt mondta, hogy a kiképzőtáborokban nem volt folyóvíz, az emberek a földön aludtak, nem volt elegendő élelem, és fegyverek helyett lefűrészelt seprűnyéllel gyakorlatoztak. A volt kommandós megjegyezte, hogy Goudreau-éknak amerikai kormányzati támogatás nélkül esélyük sem volt a feladat végrehajtására, de arra semmilyen bizonyíték nincs, hogy a Trump-kabinet bármilyen formában segítette volna őket. Ez nem akadályozta meg Alcalát abban, hogy a kolumbiai hírszerzés embereinek nyíltan beszéljen a puccs tervéről, és hogy Goudreau-t a CIA korábbi ügynökeként írja le. A CIA bogotai irodája később kijelentette, hogy Goudreau sosem dolgozott nekik.

Azok közül, akik személyesen is találkoztak Goudreau-val, úgy írták le, mint egy idealistát, aki nem ezen a földön jár. A jelek szerint nem tudta vagy nem akarta felmérni, hogy az akció eleve kudarcra van ítélve, és belevágott annak végrehajtásába. Május 3-án kezdtek el szivárogni az első hírek arról, hogy valamilyen katonai akció zajlott a venezuelai partoknál, Macuto városa közelében. Helyi idő szerint reggel fél nyolckor Nestor Reverol belügyminiszter arról számolt be, hogy „terrorista zsoldosok” a tengeren keresztül megpróbálták megszállni az országot. Közülük nyolcan meghaltak, kettőt pedig elfogtak a venezuelai hatóságok és megtalálták a felszerelésüket is: fegyvereket, lőszert, terepjárókat.

A Factores de Poder című újság nem sokkal később leközölt egy videót, amelyben Goudreau és egy Javier Quintero Nieto nevű férfi magára vállalta a „Gedeon Operation” névre hallgató, félresikerült partra szállást, és azt mondták, hogy további katonai akciók is folyamatban vannak. Hozzátették: a cél Maduro kormányának megdöntése, és a politikai foglyok szabadon engedése.

Május 4-én a venezuelai kormány közölte, hogy az üggyel kapcsolatban további két ember letartóztattak, és találtak további muníciót is, CB-rádiókat, golyóálló mellényeket, fegyvereket – ezekről képeket is közzétettek. Az egyik Twitter-felhasználó ki is szúrt valami furcsaságot: felismerte, hogy a lefoglalt bizonyítékok között airsofthoz használt eszközök is voltak. Az airsoft-fegyverekhez valódi lőszer helyett műanyag vagy gumilövedéket használnak, és ugyanúgy hobbi és szórakozási célokra szolgál, mint a paintball.

Május 9-én a venezuelai hadsereg bejelentette, hogy lefoglalt három fegyverekkel teli, elhagyott kolumbiai csónakot, amelyekre az Orinocón járőröző katonák bukkantak rá szombaton, néhány nappal két elvetélt partraszállási kísérlet után. A közleményben az állt, hogy a csónakokban géppisztolyokat és lőszert találtak, de a legénység már elhagyta a fedélzetet.

Lopott ÁSZF

Az internetezők nemsokára további csemegékre is rábukkantak, miután a Washington Post május 7-én leközölt egy 41 oldalas szerződést, amelyet Goudreau cége, a Silvercorp és a venezuelai ellenzék vezetői kötöttek (Juan Guaidó neve nem szerepelt az iratokon). A dokumentumban nem csak az akció részleteit rögzítették – például miként kell bánni az elfogott venezuelaiakkal –, hanem azt is, hogy a művelet minden pontján dokumentumfilm jellegű felvételeket kell készíteni, hogy azt később szerkesztett formában megjelentethessék.

Egy Twitter-felhasználó ezen felbuzdulva a Silvercorp honlapját is elkezdte böngészni, ahol azt találta, hogy az általános szerződési feltételeket, az ÁSZF-et egy másik honlapról másolták át, ami onnan derült ki, hogy a Silvercorp nevének helyén az állt: Masterclass. Ez utóbbi egy olyan honlap, ahol különféle híres emberek tartanak online órákat, Gordon Ramsay-től kezdve Martin Scorsese-n keresztül Serena Williamsig. A WaPo által közölt szerződés szövegének egyes részei ugyancsak feltűnő hasonlóságot mutattak CCI Paradox Midstream LLC nevű szervezet egyik iratával, pedig semmilyen jel nem utal arra, hogy bármilyen kapcsolatban állna a Silvercorppal.

Ha mindez nem lett volna elég, a Bellingcat cikke alapján a Maduro-kormány már jó ideje tudott arról, hogy valami készül. Március 24-én a kolumbiai hatóságok lefoglaltak egy fegyverszállítmányt, amelyet a sofőr elmondása szerint egy tengerparti városba kellett volna elvinnie egy Pantera becenevű embernek. Maduro még aznap bejelentette, hogy a fegyvereket arra akarták használni, hogy megtámadják őt, és a fegyverek egy amerikaiakból és kolumbiaiakból álló terrorista csoport tagjaihoz tartoznak. A zsoldoscsapat egyik tagja, a már említett Javier Quintero Nieto a május 3-i videón elmondta, hogy a sikertelen partra szállás során meghalt a csapat egyik tagja, Pantera.

Áprilisban szintén volt arra utaló esemény, hogy a venezuelai elnök valamilyen támadással számol. 23-án konténerekkel zárták le a La Guairából, vagyis a tengerpartról a fővárosba vezető utat. A kormány azt mondta, hogy ez csak hadgyakorlat volt, de sokan úgy vélik, Maduro attól tartott, hogy a puccsisták már bejutottak az országba, és Caracas felé tartanak.

Konteóhívő puccsista

Ahogy Goudreau profizmusa is kétségbe vonható, úgy az is felmerül, hogy valóban a megfelelő embereket találta-e meg az akciójához. A venezuelaiak által elfogott és bíróság elé kerülő két egykori katona, Luke Denman és Airan Berry közül az utóbbi előéletében például elég furcsa dolgok szerepelnek. A Vice felkereste Berry Instagram-profilját, és elsőre semmi különöset nem vettek észre, amikor azonban megvizsgálták a Berry által követett oldalak listáját, feltűnt, hogy akad közte számos alt-right profil. Ezek előszeretettel foglalkoznak a Qanon nevű konteómozgalommal. Ez az összeesküvés-elmélet onnan indult, hogy amerikai belpolitikai szereplők meg akarják buktatni Donald Trumpot, de a mozgalom ma már – az FBI szerint – terrorista csoportként működik.

Berry, aki a Silvercorp alkalmazottja, elfogása után egy videófelvételen azt állította, az volt a tervük, hogy elfoglalják a szigorúan őrzött elnöki palotát, és „valahogy” kihozzák onnan Madurót. Ezzel megerősítette azt, amit Luke Denman egy nappal korábban egy hasonló videóban elmondott. Denman szerint az ő feladata az volt, hogy biztosítsa a caracasi repteret, valamint gondoskodjon arról, hogy Madurót felrakják egy gépre, és elvigyék Amerikába. Denman hozzátette:

Azt hittem, a venezuelaiaknak segítek visszaszerezni az országukat.

Denman azt is állította: megbízták, hogy 100 ezer dollárért (több mint 32 millió forintért) venezuelai lázadókat képezzen ki Kolumbiában, és részt vegyen a támadásban. A videóban a volt katona utalást tett arra, hogy Donald Trump amerikai elnök áll a floridai székhelyű Silvercorp által végrehajtott akció mögött, ugyanakkor egyes szakértők szerint azzal, ahogy ezen állítás közben Denman furcsán félrenézett, azt akarta jelezni, hogy nem mond igazat. hogyAzt egyik videóval kapcsolatban sem tudni, hogy a két fogolyra nyomást gyakoroltak-e valamilyen kényszerítő eszközzel a venezuelai hatóságok.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentette, minden eszközt be fognak vetni azért, hogy a két amerikai állampolgárt hazaszállítsák, de arról nem beszélt, hogy kik támogatták pénzzel a Silvercorp puccsát. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az amerikai kormány közvetlenül nem állt kapcsolatban az akcióval. Mint fogalmazott:

Ha benne lettünk volna, másképp zajlott volna.

Kiemelt kép: Az elnöki sajtóiroda által közreadott képen Nicolás Maduro venezuelai elnök két elfogott amerikai állampolgár és volt különlegesen kiképzett katona állítólagos útlevelét mutatja fel caracasi internetes sajtóértekezletén, 2020. május 6-án. fotó: Marcelo Garcia /VENEZUELAN PRESIDENCY /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik