Nagyvilág koronavírus

New York kormányzója elismerte, hogy tévedett

New Yorkban az idősotthonokban kötelezővé tették a dolgozók tesztelését koronavírusra, Andrew Cuomo kormányzó elismerte, hogy tévedett, amikor arra utasította az idősotthonokat, hogy be kell fogadniuk a kórházból elbocsátott, lábadozó Covid-19-es betegeket.

Andrew Cuomo rendelkezésére az államban lévő idősotthonok dolgozóin ezentúl hetente kétszer kell elvégezni a vírustesztet.

A koronavírus uralkodik az idősotthonokon, ahol sérülékeny emberek élnek

– fogalmazott a kormányzó. Az utasítás be nem tartása esetén az államban lévő mintegy 600 idősotthon elveszítheti a működési engedélyét.

A demokrata párti kormányzó egyúttal elismerte, hogy nem lett volna szabad kötelezni az idősotthonokat a kórházból elbocsátott, még csak lábadozó Covid-19-es betegek befogadására. Az utasítást eredetileg az állam egészségügyi vezetője, Howard Zucker adta ki, Cuomo pedig jóváhagyta, azzal a megjegyzéssel, hogy

valami nem jól működik, ha az idősotthonok nem tudják lebonyolítani a koronavírusos esetek ellátását.

Az Egyesült Államokban New York állam a koronavírus-járvány egyik gócpontja, Vasárnap estig egyedül ebben az államban több mint 335 ezer fertőzöttet regisztráltak, és több mint 26 ezer a vírusfertőzés nyomán kialakult tüdőgyulladásos betegség, a Covid-19 halálos áldozatainak száma. Országszerte több mint 1 millió 300 ezer a fertőzöttek és csaknem 80 ezer a halottak száma.

Hétfői sajtókonferenciáján a kormányzó bejelentette: vasárnap az állam területén 161 ember halt meg a Covid-19-ben.

Ez jobb, mint az eddigi helyzet, de az elveszített életek száma még mindig nagyon magas

– fogalmazott. Cuomo hangsúlyozta: New York a héten a járvány kezelésének új szakaszába lép, mivel a héten jár le a kijárási korlátozásokra vonatkozó ajánlás érvénye.

(MTI, kiemelt kép: Al Bello/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik