Nagyvilág koronavírus

Giuseppe Conte: Lehet majd nyaralni, nem kell a szabadságokat az erkélyen eltölteni

Olaszországban negyedére esett vissza a Covid-19 fertőzés miatt intenzív osztályon kezeltek száma a tetőzés időszakához képest, valamint folyamatosan csökken a halottak napi száma a polgári védelmi hatóság vasárnap esti adatai szerint. Giuseppe Conte kormányfő kijelentette, az olaszok készülhetnek a nyaralásra.

A halottak száma 165 volt az egy nappal ezelőtti 194-hez képest. Ezzel a járvány halálos áldozatainak száma elérte a 30 560-t. A halottak száma az utóbbi két napban kétszáz alatt maradt, és csökkenő tendenciát mutat. Az egészségügyi szakértők úgy látják, a halottak napi száma végre elkezdett apadni. Ez az adat csökkent a leglassabban a járványgörbe lefelé ívelésének időszakában.

Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerötszázzal csökkent a korábbi több mint háromezerhez képest.

A jelenleg aktív betegek száma 83 324-nek felel meg, május elsején még százezer fölött volt a számuk. A kórházban kezeltek száma meghaladja a 13 ezret. Intenzív osztályon már csak 1027 beteg van, egy hónapja napról napra csökken a számuk, és a mostani adat a tetőzés idején intenzíven kezeltek egynegyedének felel meg. A gyógyultak száma elérte a 105 186-t.

A számok rohamosan csökkennek, az intenzív osztályok kiürülnek, a vírus  távozóban van, gyors tempóban, mi pedig szívesen tessékeljük az ajtóhoz

– nyilatkozott Guido Silvestri olasz virológus. Más olasz szakértők szerint nem a vírus távozik, hanem az adatok az óvintézkedések eredményességét bizonyítják. Megjegyezték, hogy az első hetekhez képest az olasz egészségügy is gyorsabban reagál, vagyis a betegek már nem érik el a súlyos, intenzív kezelést igénylő állapotot, helyette otthoni karanténban képesek őket ellátni.

A járványban elhunyt olasz orvosok száma 156-ra emelkedett. A fertőzésterjedés olaszországi kiindulópontjaként ismert Lodi kórházában végzett szerológiai vizsgálatokból kiderült, hogy az egészségügyi személyzet húsz százaléka, majdnem négyszáz ember tünetmentesen fertőzödött meg.

Giuseppe Conte kormányfő a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban arról biztosította az olaszokat, hogy a nyári forróságban nem kell szabadságukat majd a teraszukon tölteni.

Az olaszok elmehetnek nyaralni a tengerpartra, a hegyekbe vagy a városokba

– mondta. Megjegyezte azonban, hogy nyaralás közben új szabályokat kell követni az óvatosság jegyében. Az idegenforgalmi ágazat adatai szerint márciusban 81 millió turistát veszítettek el. Liguria tartomány bejelentette, hogy május 18-tól megnyitja a strandokat. A kormány hétfőn egyeztet a tartományokkal a kereskedelem, a vendéglátás, a strandok országos szintű beindításáról.Tervben szerepel a július 31-ig érvényes veszélyhelyzet további hat hónappal való meghosszabbítása is.

Franciaországban is javul a helyzet

Franciaországban az elmúlt 24 órában hetvenen veszítették életüket a koronavírus-járvány miatt, ilyen alacsony napi halálozásra a március 17-én kezdődött általános karantén kezdete óta nem volt példa – közölte vasárnap este a francia egészségügyi minisztérium néhány órával a kijárási korlátozások fokozatos feloldásának éjfélkor esedékes megkezdése előtt. Kórházban 22 569 beteget ápoltak vasárnap este, ami 45-tel kevesebb, mint az előző nap.

Erőfeszítéseink sikeresnek bizonyultak a karantén alatt, amely több tízezer életet mentett meg

– hangsúlyozta a tárca, amely arra is figyelmeztetett, hogy a vírus még mindig aktívan terjed Franciaországban. Erre utal, hogy két délnyugat-franciaországi megyében újabb gócpontokat találtak a hétvégén. Dordogne-ban egy temetés utáni családi rendezvény résztvevőinél mutatták ki a vírust, míg Vienne megyében egy, a hétfői iskolanyitásra készülő értekezleten megjelentek betegedtek meg.

A franciák hétfőtől már igazolás nélkül is kimehetnek az utcára, és a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben szabadon mozoghatnak, azon túl viszont csak halaszthatatlan ügyben és igazolással mehetnek. A boltok kinyithatnak, de Párizsban a bevásárlóközpontok egyelőre határozatlan ideig zárva maradnak, és a vendéglátóipari egységek, mozik, színházak, nagyobb múzeumok, sportlétesítmények sem látogathatók még. A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken kötelező lesz.

A kormány továbbra is az otthoni munkavégzést ajánlja azoknak, akik számára megoldható, de a kereskedelem beindulása miatt úgy számol, hogy hétfőtől 875 ezren kezdhetnek újra munkába állni mintegy 400 ezer kis- és középvállalkozásnál. A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken és a legtöbb nyilvános helyen hétfőtől kötelező, de Párizsban a csúcsforgalmi időben csak munkáltatói igazolással lehet metróra, buszra vagy villamosra felszállni. Az állam hétfő reggel 10 millió maszk szétosztását kezdi meg a tömegközlekedésben.

kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik