Nagyvilág koronavírus

Nagyon gyorsan terjed a koronavírus Oroszországban

Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 699-cel 187 859-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint, ami a napi növekmény nagysága tekintetében a második helyet jelenti a világon az Egyesült Államok mögött.

Az újonnan felfedezett eseteknek a 48,9 százaléka, azaz lényegében a fele tünetmentes. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet közleményében rámutatott, hogy

május 3-a óta a növekmény minden nap meghaladta a 10 ezret (csütörtökön elérte a 11 231 főt), de a növekedés aránya 8,6-ról 6 százalékra csökkent.

A halálozások száma 98-cal 1723-ra, a gyógyulásoké pedig 2805-tel 26 608-ra nőtt országosan. Az abszolút számok tekintetében leginkább fertőzött Moszkvában az igazolt esetek száma 5846-tal 98 522-re, a halottaké 51-gyel 956-ra, a gyógyultaké pedig 1032-vel 10 259-re nőtt

Az Oroszországban a járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma megközelítette az ötmilliót. Az elmúlt nap alatt mintegy 220 ezer szűrést végeztek el.

Jelena Malininnyikova, az orosz egészségügyi minisztérium fertőzésügyi szakértője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus június végéig fog még terjedni Oroszországban. Az orvos rámutatott, hogy az igazolt fertőzöttek számának növekedése nem járt együtt a súlyos betegek számának gyarapodásával. Közölte, hogy a felgyógyultak többségében immunitás alakult ki, de egyelőre nem világos, hogy ez meddig marad meg.

Szakértők szerint Oroszországban, amely az igazolt fertőzések számát tekintve ötödik helyen áll a világon, a járvány még nem tetőzött. A fővárosban és Moszkva megyében május végéig meghosszabbították a lakosság kötelező önizolációját.

Kiemelt kép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik