Nagyvilág koronavírus

Japánban két gyógyszert is engedélyeznek a koronavírus ellen

Japán engedélyezte csütörtökön a remdesivir nevű gyógyszer alkalmazását a koronavírus okozta Covid-19 betegek kezelésére – írja az MTI.

Az ázsiai országban általában hosszabb időt vesz igénybe egy új gyógyszer engedélyeztetése, a japán kormány azonban ebben az esetben felgyorsította az eljárást. Japán a világon a második ország, ahol a remdesivirt engedélyezik a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására. Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) már a múlt héten engedélyezte a remdesivir használatát ugyanerre a célra.

A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Ugyanakkor a Financial Times egy kiszivárgott kínai tanulmányról írt még áprilisban, mely szerint megbukott az első véletlenszerűen kiválasztott betegeken végzett klinikai tesztjén a Remdesivir nevű vírusgyógyszer. A lap cikke szerint a WHO véletlenül publikált a honlapján egy kutatást, amely Kínában készült, és azt állítja, a kaliforniai Gilead Sciences nevű cég terméke nem javított az ezzel kezelt koronavírusos betegek állapotán. Összesen 237 beteget vizsgáltak, ebből 158-nak adták be a gyógyszert, és őket vetették össze a többi 79 beteggel. A 158 beteg állapota nemcsak nem javult, de még romlott is. 18 betegnél le kellett állítani a kezelést. A WHO szerint a tanulmány még szakmai kielemzés alatt van.

Megbukott a kínai teszten a koronavírus-gyógyszer, amit Magyarországon is nagyon ajánlottak
Szlávik János szerint bizonyítottan hatásos a Remdesivir, most úgy tűnik, mégsem az.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő továbbá bejelentette, hogy Tokió vélhetően még májusban engedélyezteti a Fujifilm japán vállalat gyártotta Avigan (favipiravir) nevű influenzaellenes gyógyszert is a koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedők kezelésére. Kutatók figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a szer várandós nők esetében nem alkalmazható, mert születési rendellenességet okozhat.

Japánban mintegy 15 500 fertőzöttet regisztráltak a járvány kitörése óta, a Covid-19 betegségben pedig 551-en haltak meg. Noha ezek a számok viszonylag alacsonynak számítanak, Abe Sindzó kormányfő hétfőn bejelentette, hogy az országos vészhelyzetet május 31-ig meghosszabbítják.

Kiemelt kép: Védőmaszkos utasok egy tokiói állomáson 2020. április 27-én. Abe Sindzó japán miniszterelnök bejelentette, hogy a japán kormány 14 újabb országgal bővíti azoknak a listáját, ahonnan tilos beutazni a távol-keleti szigetországba a koronavírus-járvány miatt. MTI/AP/Eugene Hoshiko

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik