Nagyvilág koronavírus

Mike Pompeo: Kína megelőzhette volna százezrek halálát

Ismét Kínát tette felelőssé a koronavírus-járvány elterjedéséért Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán újságíróknak nyilatkozva. Az amerikai diplomácia irányítója szerint Kína megelőzhette volna százezrek halálát és megtakaríthatta volna a gazdaság hanyatlását világszerte, ha időben jelzi a vírus terjedését és átláthatóan nyilatkozik meg a járvány ügyében.

Pompeo ugyanakkor újságírói kérdésre is tartózkodott attól, hogy megismételje vasárnapi interjújának azon állítását, mely szerint Washingtonnak „jelentős számú bizonyíték” áll rendelkezésére arról, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból szabadult ki. A miniszter csupán azt ismételte meg, hogy Peking tudott a vírus terjedéséről és megakadályozhatta volna a világjárvány kirobbanását.

Volt választási lehetőségük, de úgy döntöttek, hogy elfedik a járvány vuhani kirobbanását

– fogalmazott. Az amerikai politikai élet szereplői egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a járvány eredetéről. Kedden például Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: változatlanul nem tudható bizonyossággal, hogy honnan ered a vírus.

Amikor szerdán az egyik újságíró rákérdezett erre, Mike Pompeo azzal válaszolt:

hagyjuk már ezt abba, maguk állandóan azon erőlködnek, hogy viszályt szítsanak az amerikai tisztségviselők között.

Majd azt állította, hogy a kormányzat tisztségviselőinek minden korábbi nyilatkozata koherens volt. Pompeo azt hangoztatta szerdán, hogy a korábbi nyilatkozatok arról tanúskodnak, hogy az amerikai kormányzat „megpróbálja megtalálni a helyes választ” a vírus eredetére.

Mint fogalmazott:

mindannyian egyértelmű válaszokat akarunk, különböző helyekről származó, eltérő válaszaink vannak. Arra is van bizonyíték, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult ki, és arra is, hogy nem így van.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Reuters/Kevin Lamarque)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik