Nagyvilág

Bécset választották a világ legzöldebb városának

A zöldfelüleletek aránya, a közlekedés és a fenntarthatóság alapján Bécs nyerte el a világ legzöldebb városa címet. Az osztrák főváros olyan jelölteket utasított maga mögé, mint München, Berlin és Madrid.

Egy kanadai-amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városává. A nemzetközi Föld Napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített The World’s 10 Greenest Cities 2020 vagyis A világ 10 legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet. Azok a városok kerültek fel a listára, akik egy fenntartható és zöldebb jövő felépítésén fáradoznak.

A Resonance által összeállított lista

olyan szempontokat vizsgál, mint nyilvános zöldfelületek aránya, megújuló energiaforrások használata, levegőminőség, a közösségi közlekedést használók aránya, egy főre eső vízfogyasztás, gyalogosbarát utak, újrahasznosítás és komposztálás, valamint az őstermelői piacok száma.

A lista megalkotásához a Resonance többek között nemzetközi és nemzeti statisztikákat, kérdőíveket, és ENSZ-adatokat használt fel.

Bécs többek között a mobilitással és a közparkokkal kapcsolatos előremutató kezdeményezései miatt érdemelte ki az első helyet: például azzal, hogy a város közvetlen szomszédságában található a Donau-Auen Nemzeti Park, illetve azért, mert a lakosság közel fele rendszeresen igénybe veszi a közösségi közlekedést, ezzel pedig Bécs „az európai minta a közlekedésben”.

kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik