Nagyvilág

Egy hónap alatt 282 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Spanyolországban

A spanyol munkanélküliség mintegy 8 százalékkal, több mint 282 ezerrel nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium kedden. A munkaügyi központokban nyilvántartott álláskeresők száma meghaladta a 3,8 milliót az év negyedik hónapjában.

A legtöbben, 219 ezren a szolgáltatási szektorban kerültek utcára, ami  8,76 százalékos növekedést jelent ebben az ágazatban. Az iparban csaknem 27 ezerrel, 8,92 százalékkal, az építőiparban pedig 25 ezerrel, 7,8 százalékkal nőtt az állástalanok száma.

Területi bontásban Katalóniában maradtak legtöbben, több mint 50 ezren munka nélkül, amelyet Madrid és Valencia tartományok követnek 41 ezer és 38 ezer új munkanélkülivel.

A minisztérium kiemelte: áprilisban minden korábbinál többen, csaknem 5,2 millióan részesültek munkanélküli ellátásban az országban. Ez a szám azonban tartalmazza azokat a munkavállalókat is, akiknek munkaviszonyát a koronavírus-járvány miatt átmenetileg szüneteltetik a munkáltatók.

A járvány hatása március 13-a óta mutatkozik meg a növekvő munkanélküliségi adatokban, és különösen fokozódott a húsvéti nagyhét időszakában, amikor általában jelentősen csökkenni szokott a munkanélküliség. Április végére ismét mérséklődött az emelkedés – hívta fel a figyelmet a szaktárca.

Spanyolországban márciusban, 9,3 százalékkal, több mint 302 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, ami a valaha mért legrosszabb havi eredmény.

Ezt megelőzően a legrosszabb hónap 2009 januárja volt, amikor 199 ezerrel nőtt a munkanélküliség egy hónap alatt a gazdasági válság idején.

A spanyol kormány múlt pénteken jelentette be, hogy az idén 19 százalékos munkanélküliségi rátára számít a tavalyi 13,8 után, amely jövőre 17,2 százalékra csökkenhet. A járványt megelőzően jelzett várható 1,6 százalékos gazdasági növekedés helyett 9,2 százalékos GDP-csökkenésre számítanak.

Spanyolországban, ahol a világon a második legtöbb, 218 011 fertőzöttet igazoltak eddig, a járvány miatt március 15-e óta van érvényben szükségállapot. Számos termelőágazat leállt, bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák, és néhány kivétellel az üzletek többsége is. A korlátozásokat hétfőtől kezdték fokozatosan feloldani, 50 nap után először nyithattak ki a 400 négyzetméternél kisebb területű üzlethelyiségek szigorú biztonsági előírások mellett. Várhatóan június végéig négy, egyenként legalább két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken.

kiemelt kép: afp

Ajánlott videó

Olvasói sztorik