Nagyvilág koronavírus

Ferenc pápa nemzetközi együttműködést szorgalmaz a védőoltásért

Nemzetközi tudományos együttműködést szorgalmazott vasárnap Ferenc pápa a koronavírus elleni védőoltás létrehozása érdekében, és leszögezte, hogy a sikeres oltóanyagot az egész világon elérthetővé kell tenni.

A katolikus egyházfő, aki az olaszországi kijárási korlátozások miatt nem a szokott helyen, a Szent Péter téren mondta el vasárnapi szentbeszédét, hanem a pápai könyvtárban, köszönetet mondott mindazoknak, akik szerte a világban biztosítják a létfontosságú szolgáltatásokat.

Nemzetközi együttműködést szorgalmazott annak érdekében, hogy kezelni lehessen a válságot és harcolni a vírus ellen, amely mintegy 3,5 millió embert fertőzött meg és több mint 240 ezer ember életét követelte világszerte.

Nagyon fontos átlátható és pártatlan módon egyesíteni a tudományos kapacitásokat, hogy megtaláljuk a védőoltást és a gyógyszereket

– mondta.

Ferenc pápa azt is fontosnak nevezte, hogy egyetemes hozzáférést biztosítsanak a létfontosságú technológiákhoz, amelyek révén minden fertőzött ember a világ minden részén megkapja a szükséges gyógyszeres ellátást.

A világ vezetői áprilisban tettek ígéretet a Covid-19 betegség kiszűrésére alkalmas tesztek, a kezeléséhez szükséges gyógyszerek és a megelőzésére szánt vakcina kidolgozására és világméretű megosztására, de az Egyesült Államok nem vesz részt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által indított kezdeményezésben.

Számos gyógyszerészeti cég fejleszt világszerte a fertőzöttség után a szervezetben képződő antitestek azonosítására alkalmas teszteket.

A Trump-kormányzat a SARS-CoV-2 nevű vírus elleni vakcina fejlesztésének felgyorsítását tervezi, hogy 2020 végéig 100 millió adagot állítsanak elő. Sok szakértő szerint a biztonságos és hatékony védőoltás klinikai kísérleteihez legalább 1-1,5 évre van szükség.

Vasárnap a pápa felszólított több ökumenikus szervezetet, közöttük az Emberi Testvériség Bizottságot, hogy május 14-én tartsanak ima- és böjti napot, amelyen kérik Istent, segítsen az emberiségnek legyőzni a járványt.

(MTI, kiemelt kép: AFP/Massimo Valicchia/NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik