Nagyvilág

Korosztályonként más időpontban, de már kijárhatnak a spanyolok

Spanyolországban eddig 25 100-an hunytak el a koronavírus okozta fertőzés következtében, de a halálesetek száma már harmadik napja háromszáz alatt maradt – jelentette az egészségügyi minisztérium. Szombattól a hatóságok engedélyezték a szabadtéri sportolást, korosztályonként más-más idősávban.

A halálos áldozatok száma 276-tal emelkedett szombatra a pénteki 281 és a csütörtöki 268 után. A járvány egy hónappal ezelőtti csúcsán, április 2-án 950-en veszítették életüket. A fertőzöttek száma az első igazolt eset január végi megjelenése óta már 216 582. Az elmúlt 24 órában 1147 új fertőzöttet regisztráltak. Pénteken 1175, csütörtökön 1309 új fertőzöttről adtak hírt a hatóságok a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek alapján, az összesítés nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak.

A fertőzöttek több mint a fele, 117 248 páciens már legyőzte a vírust, a gyógyultak száma szombatra 2572-vel emelkedett.

A járvány mérséklődése miatt a spanyol kormány engedélyezte szombattól a szabadtéri sporttevékenységeket, miután az elmúlt hét hétben csak munkába járás, bevásárlás és kutyasétáltatás miatt lehetett az utcán tartózkodni. A gyerekek számára egy hete tették lehetővé, hogy elhagyják otthonukat egy-egy órára naponta. A hetek óta néptelen utcákon már kora reggel megjelentek a sétálók, kocogók, biciklizők, az emberek újra birtokba vették a szabadtéri edzőtermeket, a tengerpartokon ismét jógáznak, szörföznek. Ugyanakkor sokan viselnek szájmaszkot, gumikesztyűt.

A különböző korosztályok más-más idősávban élvezhetik a hétvégi meleg, napos időt, írja az MTI.

A spanyol kormány korábbi bejelentése alapján a március 15-e óta hatályban lévő szükségállapot újabb, immár negyedszeri meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Jövő hétfőtől viszont szakaszosan elkezdik feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig. A tervek szerint például a kiskereskedelmi és vendéglátó egységek, szállodák május közepétől nyithatnak ki fokozatosan, szigorú feltételek mellett.

Spanyolországban a tömegközlekedési eszközökön jövő hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése. A főbb közlekedési csomópontokon hatmillió darabot osztanak ki ingyenesen védőmaszkokból azért, hogy mindenki teljesíteni tudja ezt az új előírást. Ezenkívül az önkormányzatok hétmillió, különböző szociális szervezetek 1,5 millió maszkot kapnak azzal a feladattal, hogy juttassák el a lakossághoz.

Kiemelt kép: Egy férfi edz Sevillában a kijárási szabályok enyhítése után. Fotó: CRISTINA QUICLER / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik