Nagyvilág koronavírus

Trump szerint Kína és a koronavírus ellene van

Szerinte Peking bármire képes, hogy őt ne válasszák újra. Kína szerint az elnök újra csak bűnbakot keres.

Donald Trump a Reuters hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, Kína nem akarja, hogy újra elnökké válasszék, ezért bármire képes. Szerinte erre bizonyíték, ahogy a koronavírus-járványt kezelte Peking. Az elnök ismét keményen bírálta Kínát, jelezte: gondolkodik azon, hogyan számoltatja el. Azt mondta, erre sok lehetősége van, de a konkrét válaszlépésekre vonatkozó kérdés elől kitért,

Annyit mondott, vizsgálják, hogy indulhatott el a járvány, amire több módon is reagálhatnak.

Kína képes bármit megtenni azért, hogy elveszítsem ezt a választást.

Szerinte Peking azt szeretné, ha demokrata párti ellenfele, Joe Biden nyerne, mert arra számít, hogy csökkenne az a nyomás, amit ő gyakorol Kínára kereskedelmi és más ügyekben.

Nyilvános kommunikációjukkal folyamatosan ártatlannak akarják magukat feltüntetni,

de a járvány gazdasági következményei felborították a kínai elnökkel kötött kereskedelmi megállapodását is – tette hozzá.

Trump kezdettől fogva a kínai vezetést okolja amiért a Vuhanból kiindult járvány az Egyesült Államokban is már legalább 60 ezer ember halálát okozta, és mély recesszióba taszította az amerikai gazdaságot, ezzel csökkentve újraválasztási esélyeit. Gyakori vád, hogy ő reagált lassan a járványra, írta az MTI.

Az amerikai kormány egy meg nem nevezett, magas rangú tisztségviselője azt mondta: Trump és Hszi Csin-ping március végén telefonon megállapodtak, hogy fegyverszünet lesz a kínai-amerikai nyilatkozatháborúban. Megegyeztek, hogy minden lehetséges módon együttműködnek a vírus elleni küzdelemben. Ennek az utóbbi napokban végeszakadt, kölcsönös vádaskodásba kezdtek a járvány eredetéről és arról, mit lehet ellene tenni. A Reuters szerint annyi változás történt, hogy Trump és tanácsadói bár támadták Kínát, felhagytak Hszi közvetlen bírálatával, ami egybevág azzal, hogy Trump többször is barátjának nevezte kínai elnököt.

Peking: ez bűnbakkeresés

Peking nem avatkozik be az amerikai elnökválasztásba. Ezt a  kínai külügyi szóvivő közölte, miután Trump elnök azt mondta, Kína megpróbálja aláásni esélyeit a novemberi választásokon.

Keng Suang úgy fogalmazott: az elnökválasztás az Egyesült Államok belügye, Peking pedig nem is örülne annak, ha belerángatnák. A kínai külügyi szóvivő újságírói kérdésre válaszolt, miután az amerikai elnök interjúban azt állította, Peking szívesebben látná a demokrata párti kihívóját az elnöki székben. A két ország közötti feszült viszonyt még jobban elmérgesítette a koronavírus-járvány körüli vita. Peking többször is visszautasította az amerikai vádat, hogy információkat hallgatott el.

A pekingi vezetés hivatalosan elismerte, a vírus megjelenésekor követtek el hibákat, de a járvány belföldi kialakulása óta nyíltan és időben osztotta meg a rendelkezésére álló információkat a nemzetközi közösséggel, az illetékes nemzetközi szervezetekkel, köztük az Egészségügyi Világszervezettel. Az amerikai vádakkal kapcsolatban Peking úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok vezetése bűnbakkereséssel igyekszik elterelni a figyelmet arról, hogy nem kezelte megfelelően a járványhelyzetet.

Kiemelt kép: MTI/AP/Alex Brandon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik