Nagyvilág koronavírus

New York államban meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat

New York államban meghosszabbítják a kijárási korlátozást, több amerikai szövetségi államban ugyanakkor megkezdték a mindennapi élet újraindítását hétfőn. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szokásos napi sajtóértekezletén közölte: vasárnap 337 beteg halt bele a koronavírus kiváltotta Covid-19 betegségbe. Mint fogalmazott: „ez csökkenés, de még mindig tragikusan magas arány”. Az újonnan kórházba szállított betegek száma nem emelkedik, de nem is csökken – közölte.

A kormányzó elmondta: eddig 7500 emberen végeztek antitest-tesztet, amely 14,9 százalékban pozitív lett. Ez azt mutatja ki, hogy a vizsgált személy átesett-e már a fertőzésen. Közölte azt is, hogy nagyobb számban lett pozitív a teszt a spanyolajkú és az ázsiai gyökerű amerikaiaknál.

Bejelentette, hogy egyeztetett Donald Trump elnökkel a szövetségi kormányzat által felállított tábori kórházak némelyikének járvány utáni működtetéséről is. Ezen tervek szerint az államban elővigyázatosságból még őszig fennmaradnának ezek az átmeneti kialakított kórházak arra az esetre, ha a járvány ismét fellángolna, ahogy azt egyes egészségügyi szakértők jósolják.

Azzal számolunk, hogy ősszel ismét előfordulhat a Covid, vagy a Covid és a normális influenza együttes járványa,

húzta alá Cuomo, hozzátéve, hogy a szövetségi kormányzat „fenomenális munkát” végzett.

Elmondta továbbá, hogy New York államnak nincs elég pénze arra, hogy kifizesse a munkanélküli segélyeket: „Kifogytunk a pénzből, 10-15 milliárd dollár deficitünk van.” Egyúttal pedig bejelentette, hogy május 15. után meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat, bár ez alól néhány vidék kivétel lehet.

Törölték az előválasztást

New York államban nem tartják meg a demokrata elnökjelölti előválasztást a koronavírus-járvány miatt – jelentette be a döntés hétfőn megszavazó választási bizottság. A járvány miatt több szövetségi államban is elhalasztották az előválasztásokat, de eddig egyedül New Yorkban, és egyedül a demokraták döntöttek annak törléséről. A tagállam történetében most először fordul elő ilyen.

New York állam választási bizottságának demokrata párti tagjai megszavazták azt is, hogy a választási jegyzékből töröljék Bernie Sanders vermonti szenátor nevét, hiszen ő már korábban visszalépett az elnökjelöltségért folyó küzdelemtől.

Az előválasztást június 23-án tartották volna, de közben ugyanezen a napon azonban változatlanul megtartják a kongresszusi és állami szintű előválasztásokat. Andrew Cuomo kormányzó rendeletben tette lehetővé, hogy levélben is lehessen voksolni.

A Demokrata Párt tagállami elnöke, Jay Jacobs úgy nyilatkozott, hogy az elnökjelölti előválasztás törlése azt is jelenti, hogy jóval kevesebben járulnak majd az urnákhoz, és így kevesebb választási helyiségre is lesz szükség: „Ennek megvan a jelentősége a mai különleges helyzetben.” A demokrata párti Cuomo és a Demokrata Párt fontosnak tartotta azt leszögezni, hogy nem kérték a választási bizottságot a menetrend megváltoztatására, a döntés teljes mértékben a testületé volt.

Bernie Sanders kampánya „demokráciára mért csapásnak” minősítette a döntést, s felszólította a Demokrata Párt Országos Bizottságát (a párt vezető szervét) annak megváltoztatására.

Biden alelnök éppen az előző héten figyelmeztette az amerikai népet arra, hogy Trump elnök a jelenlegi válságot ürügyként használhatja a novemberi választás elhalasztására. Nos, New York államnak köszönhetően most van is rá hivatkozási alapja,

olvasható a közleményben.

Van, ahol visszatérnek a mindennapi élethez

Közben az Egyesült Államok több tagállamában megkezdték a mindennapi élet újraindítását. Oklahomában, Georgiában, Dél-Karolinában és Alaszkában hétfőtől ismét nyitva vannak a kisebb üzletek, több tagállamban a jövő hétre tervezik az újranyitást. Colorado kormányzója hétfőn jelentette be, hogy a jövő héttől ismét nyitva lesznek a fodrászatok és a szolgáltatásokkal foglalkozó kisebb üzletek. Tennessee-ben, Mississippiben szintén a jövő héttől indulnak újra a kisebb vállalkozások. Montana kormányzója lehetővé tette, hogy a társadalmi elkülönülés szabályait betartva ugyan, de a templomok már vasárnaptól ismét fogadhassák a híveket.

Nyolc, republikánusok vezette államban – Arkansasban, Dél-Dakotában, Észak-Dakotában, Iowában, Nebraskában, Oklahomában, Utahban és Wyomingban – egyébként a járvány idején korábban sem vezettek be kijárási korlátozásokat. Az Egyesült Államokban a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint hétfő délig több mint 968 ezer fertőzöttet és körülbelül 54 ezer halottat regisztráltak.

Szintén hétfőn jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR), hogy több kórházban is próbálkoznak azzal a Franciaországban már kísérleti jelleggel alkalmazott gyógyszerrel, amelyet artritiszes betegek kezelésére használnak. A szer az immunrendszer válaszreakcióit befolyásolja, gátolja az immunrendszer működéséért felelős egyik fehérje receptorát. Sok Covid-19-es beteg olyan eltúlzott immunválasz (citokinvihar) miatt hal meg, amely a beteg szerveit, elsősorban a tüdőt, a szívet és a vesét fenyegeti. A tocilizumab a remények szerint ilyen immungátló szer lehet a Covid-19 súlyosabb eseteiben.

A kongresszus május 5-én ül össze, hogy megtárgyalja az újabb, sorrendben ötödik gazdaságélénkítő csomagtervet. Ezt Steny Hoyer, a képviselőház többségi demokrata párti frakciójának vezetője, illetve Mitch McConnell, a szenátus többségi republikánus csoportjának vezetője jelentette be hétfőn délután.

Kiemelt kép: SPENCER PLATT/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/GETTY IMAGES VIA AFP

Ajánlott videó