Nagyvilág koronavírus

Luxemburgban mindenkit letesztelnek koronavírusra

Luxemburgban tovább lassult a koronavírus terjedése, a valamivel több mint 600 ezer lakosú nagyhercegségben 3729 beteget és 88 elhunytat tartanak nyilván, írja az MTI. Az áldozatok átlagéletkora 83 év. Jelenleg 141 embert ápolnak kórházakban, hússzal kevesebbet, mint egy hete, és csak húszan részesülnek intenzív ellátásban. Ez idáig 790-en távozhattak a kórházakból, a gyógyultak száma 3123.

Ennek fényében is érdekes, Claude Meisch kutatásért felelős miniszter kedden bejelentette, hogy

egy hónapon belül az ország minden polgárán el kívánják végezni a koronavírustesztet. A közel 40 millió euró (mintegy 14,3 milliárd forint) költségvetésű szűrés keretében naponta nagyjából 20 ezer tesztelést végeznek majd.

A bejelentés szerint elsőként a diákokat és a tanárokat fogják tesztelni azért, hogy a tervek szerint a felsőoktatási intézményekben május 4-től újra megkezdődhessen a tanítás. Ennek érdekében az érintetteket már értesítették, hogy a 17 tesztállomás közül melyikbe és mikor jelentkezzenek. A teljes lakosság tesztelése hozzájárul ahhoz, hogy az élet mihamarabb visszatérhessen a rendes kerékvágásba. A szomszédos országokból ingázó mintegy 180 ezer munkavállaló mihamarabbi tesztelése is a tervek között szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik