Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: március 15. óta először csökkent napi 300 alá a halottak száma Olaszországban

A halottak száma egy nap alatt több mint százötvennel csökkent 260-ra a korábbi 415-ről. A tendenciát a hétfői adatok erősíthetik meg, mivel a most közölt halálozási adatok nem teljesek az április 25-i nemzeti ünnepen hiányosan végzett regisztráció miatt, figyelmeztet az MTI. Hat nap után viszont most először emelkedett az aktív fertőzöttek száma, 256 beteggel 106,103-ra.

A betegek több mint nyolcvan százaléka házi karanténban tartózkodik, mivel enyhe tüneteket mutat vagy tünetmentes. Az intenzív osztályokon kezeltek száma 2009-re süllyedt az egy hónappal ezelőtti több mint négyezerről, a gyógyultak létszáma pedig meghaladta a 64 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 197 675-t.

A gócpont Lombardiában 920-szal emelkedett a szűrt fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 713 után. Az egy nap alatt szűrt betegek felét Milánó városában regsiztrálták. A halottak száma 56-ra csökkent a huszonnégy órája mért 163-hoz, a pénteki 166-hoz és a csütörtöki 200-hoz képest. A tartományban 72 ezer felett van a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké 13 ezer fölött.

Giuseppe Conte miniszterelnök este fél kilenc előtt jelenti be az óvintézkedések hétfőtől négy fázisban induló enyhítésének részleteit. Sajtóértesülések szerint csak zárt téren lesz kötelező a szájmaszk viselete. Május 4-től a szoros rokonságban levő családtagok ismét találkozhatnak egymással, valamint hazatérhetnek lakóhelyükre azok, akik a kijárási korlátozás miatt nem tudtak utazni. Úgy tudni, a temetéseket ismét engedélyezik, a misék bemutatását viszont még nem. A ruházati cikkeket áruló üzleteket a kezdeti tervekkel szemben május 11. helyett egy héttel később nyitnák meg. A kormányfő bejelentéseit egyenesben sugározza az olasz köztelevízió.

Kiemelt kép: ANDREAS SOLARO / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik