Nagyvilág koronavírus

Először csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Romániában

Első alkalommal csökkent Romániában a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma: péntek volt az első nap, amikor a hatóságok több gyógyulásról, mint újonnan észlelt fertőzésről számoltak be.

A stratégiai kommunikációs törzs péntek kora délután közzétett összesítése szerint a járvány az utóbbi hét ütemében terjedt. A csütörtöki jelentés óta 321 új fertőzöttet diagnosztizáltak, olyan körülmények között, amikor minden korábbinál több, 8266 tesztet végeztek.

Rekordnak számít viszont az, hogy 24 óra alatt 339 gyógyult koronavírusos páciens hagyhatta el a kórházat, és az is, hogy a betegségből felgyógyultak aránya meghaladta az eddig regisztrált fertőzések 27 százalékát.

A román egészségügyi hálózat terhelése azonban továbbra is fokozódik: a pénteki fellélegzésben az előző nap ellenkező előjelű kilengése is benne van: akkor 314-gyel ugrott meg az aktív fertőzöttek száma, ez a növekmény pedig több mint másfélszerese volt az utóbbi hét növekedési ritmusának.

Romániában eddig 10 417 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, közülük 241-et intenzív osztályon ápolnak. A legutóbbi összesítés óta – az utolsó hét átlagát 25 százalékkal meghaladó – újabb 25 halálesetet jelentettek. Romániában eddig 552 halálos áldozatot követelt a járvány, külföldön pedig 70 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét.

Kiemelt kép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik