Nagyvilág koronavírus

Elmarad az érettségi Szlovákiában

Nem tartanak se szóbeli, se írásbeli vizsgát idén.

A Paraméter azt írta, Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy idén Szlovákiában nem lesz klasszikus értelemben vett érettségi.

A középiskolások ehelyett az elmúlt négy évben megszerzett jegyeik átlaga alapján kapják meg a végső értékelést az érettségi bizonyítványban. Az érettségi tantárgyaknál az év végi jegyek mellett a harmadik és a negyedik évfolyam félévi eredményeit is figyelembe veszik.

Szlovákiában azt már márciusban bejelentették, hogy idén eltörlik az érettségi írásbeli részét. Április közepén az országos tisztifőorvos még azt mondta, engedélyezik a középiskolásoknak a szóbelit, szigorú higiéniai feltételek betartása mellett.

Az oktatási miniszter most bejelentette, csak azokat vizsgáztatják, akik elégedettlenek az érettségire megajánlott jeggyel. 

A végzős diákok május 12-ig kapják az érettségire javasolt jegyet, május 15-ig jelezhetik, ha azzal nem elégedettek, és klasszikus szóbeli vizsgát tehetnek a jobb jegy érdekében. Az intézkedés 41 ezer végzős diákot értint. A tanítás a középiskolák végzőseinek  május 7-én ér véget.

Nem döntött a kormány az érettségi elhalasztásáról
Legfeljebb a jövő héten foglalkoznak a kérdéssel.

Kiemelt kép: Branislav Gröhling / Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik