Nagyvilág koronavírus

USA: Kína, Irán és Oroszország összehangoltan dezinformál

A koronavírusról szóló  hasonló félrevezető információk közlésével vádolta meg a három országot az amerikai külügyminisztérium.

Az amerikai külügy jelentése szerint a három ország kormányzata sokszor egybehangzó üzeneteket fogalmaz meg. Ezek között szerepel, hogy az új típusú koronavírus amerikai biológiai fegyver; az Egyesült Államok politikai tőkét kovácsol a járvány okozta válságból; a vírus nem Kínából eredt, hanem amerikai katonák terjesztették el; Kína nagyszerűen kezeli a válságot, miközben az amerikai kormányzat hanyag magatartást tanúsít. A nem nyilvánosságnak szánt jelentést az amerikai külügyminisztérium Globális Kötelezettség Központja (GEC) készítette, amely a többi között a globális információs háborúval is foglalkozik.

A jelentés általában azt állapítja meg, hogy Peking, Teherán és Moszkva kormányzatai különösen az új típusú koronavírus eredetét illetően fogalmaznak meg egymáshoz hasonlatos állításokat a nyilvánosság számára. Ezek egy része az állami sajtóban jelenik meg, egy része pedig a kormányzati nyilatkozatokban. A jelentés megemlíti az orosz védelmi minisztérium által működtetett honlapot, amely arról adott hírt, hogy Bill Gates amerikai milliárdos, a Microsoft alapítója szerepet játszott a vírus létrehozásában.

A kínai nagykövet elhárította a választ arra a kérdésre, hogy vajon a kínai külügyminisztérium szóvivője miért hangoztatta az Egyesült Államok felelősségét a vírus terjedésében. Cuj Tien-kaj nagykövet arról beszélt, hogy „az Egyesült Államok politikai hasznot húz más népek szenvedéseiből”.

Irán ENSZ-képviseletének szóvivője azt mondta: nem Irán, hanem az Egyesült Államok felelős a világjárvánnyal kapcsolatos félrevezető információkért. Oroszország washingtoni nagykövetsége azt tudatta, hogy Oroszország nem közöl félrevezető információkat a járványról. „Oroszfóbia” miatt bírálták a Moszkvát dezinformációs kampánnyal vádoló amerikai védelmi  minisztériumot.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszandr Vilf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik