Nagyvilág

A legfelsőbb bíróság dönti majd el, lehet-e újra miniszterelnök Netanjahu

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság befogadott három, Benjámin Netanjahu újbóli miniszterelnökké választásának megakadályozását kérő beadványt, és csütörtökre választ kért rájuk az államügyésztől, Beni Ganztól és Netanjahutól – jelentette a helyi média kedden. Három petíció kérte a korrupcióval, csalással és a közhivatallal való visszaéléssel, és elítélése esetén büntetett előéletűnek számító Netanjahu kormányalakításának megakadályozását jogi érvelés alapján.

Mintegy egy hónapig tartó tárgyalások után jutott egyezségre hétfőn Benjámin Netanjahu és Beni Ganz egy új veszélyhelyzeti egységkormány alakításáról, melyben előbb másfél évig Netanjahu, majd a következő másfél évben Ganz lesz Izrael miniszterelnöke, és pártjaik a miniszteri tárcákat is fele-fele arányban birtokolják.

Jichák Amit, a legfelsőbb bíróság bírója arra utasította Aviháj Mandelblit főügyészt, Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, valamint a Kék-fehér párt élén álló Ganzot, továbbá a Likud frakciót és a Kék-fehér frakció képviselőit, hogy csütörtökön 14 óráig nyújtsák be a petíciókra adott válaszukat.

A hétfő este aláírt, és Benjámin Netanjahu miniszterelnökségét garantáló Likud-Kék-fehér egyezmény ellen a grémium beavatkozását kérte százhuszonhárom neves biztonsági, szellemi és high tech-ipari vezető, közösen az „Új szerződés” és a „Demokrácia védelmezői” nevű civil szervezet, valamint a Minőségi Kormányzás nevű civil mozgalom. A 123 ismert személy petíciója azt kérte a legfelsőbb bíróságtól, hogy a törvényeknek megfelelően tiltsa meg bűncselekménnyel vádolt személy számára a miniszterelnöki hivatal viselését.

A második petíció azt követeli, hogy Reuven Rivlin államelnök akadályozza meg a kormány felállítását Netanjahu kinevezésének megtagadásával. A Minőségi Kormányzás mozgalma azt hangsúlyozta, hogy Netanjahu jelenleg csak a parlament, a kneszet tagja, és nem megválasztott miniszterelnök, hanem a jogfolytonossági törvény értelmében csak ügyvivő miniszterelnökként szolgál. Ebben a helyzetben szerintük nem a hivatalban lévő miniszterelnökre, hanem a parlamenti képviselőkre vonatkozó szabályok érvényesek rá. Ez a kérdés azért fontos, mert a helyi törvények szerint hivatalban lévő miniszterelnök a helyén maradhat vádemelés esetén egészen az ellene folyó bűnügyi eljárás végéig, esetleges elítéléséig.

A beadványokat a legfelsőbb bíróság befogadta, noha korábban hat alkalommal is elutasította a hasonló kéréseket, mert túlságosan „elméletinek” vélték annak a felvetését, hogy alakíthat-e kormányt Izraelben köztörvényes bűncselekményekkel vádolt személy, miközben egy régebbi döntés alapján a minisztereknek hasonló helyzetben le kell mondaniuk hivatalukról.

A hétfő este aláírt pártközi megállapodás számos kitételt tartalmaz a jogállamiság, és a jogrend helyi kérdéseiben. Az egyezmény szerint Netanjahu, illetve az általa vezetett párt például vétójogot kapott a legfőbb ügyész kinevezése fölött, ami befolyásolhatja az ellene folyó, elvileg májusban kezdődő peres eljárást is.

Kiemelt kép: DANIEL BAR ON/ANADOLU AGENCY/ANADOLU AGENCY VIA AFP

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.