Nagyvilág

Simán beengedik Magyarországra azokat a külföldieket, akik itt élnek a családjukkal

A koronavírus-járvány miatt lezárták a határokat a külföldi állampolgárok előtt, de méltányosságból beengedik azokat, akik családjukkal élnek Magyarországon – derül ki a TASZ közérdekű adatigénylésére adott rendőrségi válaszból.

A külföldi állampolgárok, akik családjukkal élnek Magyarországon méltányossági kérelmet adhatnak be a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettesnek, hogy beléphessenek az országba. Az Országos Rendőr-főkapitányság a határok lezárásáról szóló kormányrendelet március 12-ei hatályba lépésétől, március 20-áig adott adatokat a TASZ-nak, ezek szerint

130 méltányossági kérelmet nyújtottak be, amelyek közül 111-et pozitívan bíráltak el.

Az EGT-tagállamok magyarországi tartózkodási kártyával rendelkező polgárai továbbra beléphetnek hazánkba, más külföldi állampolgároknak viszont méltányossági kérelmet kell benyújtaniuk. Az elbírálásnak nincsenek egységes szempontjai, a kormányrendeletben sem szerepelnek ilyenek. A rendőrségi tájékoztatás szerint a rendőrfőkapitány-helyettes a kérelemben leírt egyedi körülményeket mérlegeli. A válaszból kiderül, hogy a fenti időszakban minden olyan külföldit beengedtek, aki magyar hozzátartozójával életvitelszerűen hazánkban él, lakcímkártyával rendelkezik, és a belépés után önkéntes karanténba vonult.

Felmentést kaptak a beutazási tilalom alól azok is, akiknek van tartózkodásra jogosító okmányuk és lakcímkártyájuk – az önkéntes karantén számukra is kötelező, vagyis 14 napig lakóhelyükön, vagy tartózkodási helyükön kell maradniuk.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik