Nagyvilág

Legalább 16 embert megölt egy ámokfutó Kanadában

Legalább 16 embert megölt egy férfi több helyszínen a kanadai Új-Skócia tartományban a hét végén, fél napon át tartó ámokfutása során – közölte a rendőrség hétfő éjszaka legfrissebb összesítésében. A hatóságok a vérengzést nem hozzák összefüggésbe terrorizmussal.

Az 51 éves tettes, név szerint Gabriel Wortman körülbelül ötven kilométeres körzetben több helyszínen követte el a gyilkosságokat az Új-Skócia-félszigeten elterülő, apró délkelet-kanadai tartományban. A rendőrség közölte, hogy ő is meghalt, de egyelőre nem világos, hogy rendőrök lőtték le egy benzinkútnál, vagy saját kezével vetett véget életének.

A rendőrség egy nappal bűncselekmény-sorozat kezdete után sem tudja pontosan, hogy a férfi a 12 órán át tartó ámokfutása alatt hány embert ölt meg, és az sem biztos, hogy a vérengzés minden helyszínéről tudomása van a hatóságoknak. A nyomozás még tart, és nem kizárt, hogy több áldozatra derül fény.

A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint szombaton, éjfél előtt másfél órával kezdődött az Atlanti-óceán partján fekvő Portapique városkában, 130 kilométerre északra Halifaxtól. A rendőrség több lakossági bejelentés után vonult ki az első bűntény helyszínére, több halottat talált egy házban és a környékén, több épület pedig lángokban állt. A tettes más helyszíneken folytatta a gyilkolást. A híradások szerint rendőrruhába volt öltözve, és rendőrautónak álcázott gépkocsit használt, majd átült egy másik autóba.

A tettes fogtechnikus volt Dartmouth városában. Chris Leather kanadai rendőrfőnök szerint korai egyelőre arról beszélni, hogy az ámokfutó milyen indíttatásból cselekedett, mert szemlátomást válogatás nélkül gyilkolt.

Brenda Lucki rendőrségi illetékes a CBC tévécsatornának nyilatkozva azt mondta: nincs arra utaló jel, hogy a gyilkosságok terrorizmussal hozhatók kapcsolatba. Wortman és az áldozatai – legalábbis egyes áldozatai – között látszólag nincs kapcsolat.

A helyi média hosszú órákon át csak egy rendőrnő haláláról adott hírt, aki 23 évet szolgált a rendvédelmi szervek kötelékében. Ő az áldozatokat oltalmazva vesztette életét, egyik rendőrtársa pedig megsebesült.

Ez volt a legsúlyosabb tömeges gyilkosság Kanadában 1989 óta, amikor is egy fegyveres 14 nőt gyilkolt meg egy montreali tanintézetben, majd végzett magával is. Kanadában ritkák a tömeges gyilkosságok, a fegyvertartási szabályok az országban szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, ahogy különösen az utóbbi években gyakran fordultak elő tömeggyilkosságok.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök ottawai sajtótájékoztatóján részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Kiemelt kép: TIM KROCHAK/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik