Nagyvilág koronavírus

A nyájimmunitás tévút lenne a németeknél

A német egészségügyi rendszer sem bírna a tömeges fertőzésekkel. A kormány más stratégiát követ.

A német kancelláriaminiszter szerint a koronavírus elleni  védekezést nem lehet a nyájimmunitásra építeni, megoldást majd csak a védőoltás jelent. Helge Braun azt mondta, egy járvány akkor ér véget, amikor egy közösség tagjainak 60-70 százaléka átesik a fertőzésen, védettséget szerez, ami védi a fennmaradó 30-40 százalékot is. A tudósok ezt nevezik „kissé sziruposan” nyájimmunitásnak, de a koronavírus elleni stratégiát erre nem lehet alapozni.

Ha a német lakosságnak csak a felét akarnánk védetté tenni 18 hónap alatt, naponta 73 ezer embernek kellene megfertőződnie.

A miniszter szerint ezzel nem birkózna meg az egészségügyi rendszer, a fertőzés láncolatát kutató egészségügyi hatóságok sem bírnák a tempót, végül ellenőrizhetetlenné válna a járvány. Ezért kell a fertőzések megakadályozására törekedni, bevárni a vírus elleni védettséget biztosító oltás kifejlesztését.

Ez a német kormány stratégiája.

A miniszter a járványlassító intézkedések hétfőn kezdődő fokozatos feloldásáról azt mondta, hogy a vírus reprodukciós rátájának alakulása alapján lehet megítélni, jó úton járnak-e. A korlátozások újabb lazításához stabilizálódnia kell az igazolt, új  fertőzések számának. Ez azt jelenti, hogy minden fertőzött legfeljebb egy másik embernek adhatja át a vírust. A fertőzés terjedése már akkor vészes lenne, ha tíz fertőzött közül csak egy is két embernek adná a kórokozót.

A kancellár, Angela Merkel egyik bizalmasaként számon tartott 47 éves kereszténydemokrata politikus, aki maga is orvos, azt mondta, komolyan kell venniük a dél-koreai stratégiát, amelynek célja a vírus lehető legteljesebb visszaszorítása után a visszatérés a mindennapi élethez, de Németország fekvése, gazdasági szerkezete miatt „nem tud, és nem is akar” annyira bezárkózni, mint Dél-Korea.

Akármennyire is szorítjuk vissza a vírust, külföldről mindig újra bejön majd,

ezért továbbra is be kell tartani a tisztasági előírásokat és a társas távolságtartás szabályát, hogy alacsony maradjon a napi új fertőzések száma. Minél kevesebb az új fertőzés, annál sikeresebb a fertőzési láncolatok feltárása. megszakítása. Ehhez a munkához tovább növelik az egészségügyi hatóságok személyzetét.

A miniszter az úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazások alapjának szánt páneurópai rendszer fejlesztéséről azt mondta, módosítani kell az operációs rendszereken, amihez a nagy digitális cégek is kellenek és sajnos ez néhány napnál tovább tart.

Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) vasárnapig 139 897 ember szervezetében mutatták ki, ami 2458 esettel több az egy nappal korábbinál, emlékeztetett az MTI. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2700-zal 88 000-re emelkedett. A vírus okozta betegségben 4294 igazolt fertőzött halt meg, ez 184 esettel több az egy nappal korábbinál.

Kiemelt kép: A sofőr orrából vesznek vizsgálati mintát Drezdában egy autós tesztállomás on. MTI/AP/Jens Meyer

Ajánlott videó

Olvasói sztorik