Nagyvilág koronavírus

Japánban órákig utazott a mentő egy koronavírusos beteggel, akinek fogadását 80 kórház utasította el

Egyre több beteget nem tud fogadni a japán egészségügyi rendszer a koronavírus-járvány miatti túlterheltség miatt. Az ország sürgősségi ellátása az összeomlás szélére került – írja a Guardian az Associated Press jelentése alapján.

A cikk szerint a közelmúltban egy lázas, nehéz légzésű beteg fogadását összesen nyolcvan kórház utasította el, így a valószínűsíthetően koronavírus-fertőzött pácienssel órákon át utazott a mentő.

Egy másik szintén lázas beteget végül sikerült kórházba juttatni, ám a mentők ezt megelőzően negyven klinikával próbálták felvenni a kapcsolatot sikertelenül.

A japán orvosi szövetségek szerint sok kórházban már megtagadják a betegek fogadását és kezelését, beleértve azokét is, akik például stroke-ot vagy szívrohamot kaptak.

Kezdetben úgy tűnt, Japán úrrá tud lenni a koronavírus-járványon, azonban a vírus elleni védekezés nem volt elégséges. Szakértők a kormány felelősségét firtatják, valamint a védőeszközök és felszerelések széleskörű hiányával indokolják a fertőzés terjedésének sebességét.

A cikk szerint Japánban nincs elég kórházi ágy és felszerelés, miközben az egészségügyi intézmények túlzsúfoltak és alacsony a dolgozók száma.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Franck Robichon

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik