Nagyvilág koronavírus

Ezer elefánt halhat éhen Thaiföldön a koronavírus miatt

Az országban körülbelül négyezer elefánt él fogságban, akiket az odaérkező turisták tartanak el. A pandémia kitörésével azonban ezek a parkok bezártak, sőt, azok a központok, ahova alapvetően kínaiak látogattak el, már februárban kiürültek. A Sky News most arról ír, hogy ezer elefánt kerülhet az éhhalál szélére, akár szabadon is ereszthetik őket, ha a gondozók nem tudják őket ellátni.

Az elefánton való lovaglás amúgy is vitatott program (hogy mennyire szórakozás és mennyire állatkínzás), de a befogott állatok a turizmusból élnek. Illetve azok a rezervátumok is veszélybe kerültek, ahol kímélik az elefántokat.

A Tree Tops nevű phuketi elefántközpont azt mondta a lapnak, hogy nekik még van pár hónapnyi tartalékuk, de nem mindenki ilyen szerencsés. Egy elefánt etetése havonta nagyjából 240 ezer forintba kerül, ezen kívül a gondozók fizetését sem tudják sokan megoldani.

Ahol lovagoltatták az elefántokat, ott akár egész napra kiköthetik az állatokat, nem tudnak semmit mozogni. A nyilatkozatok szerint sok állat halhat éhet, vagy kerülhet utcára, másokat talán megvesznek az állatkertek.

(Index)

Kiemelt kép: Lillian SUWANRUMPHA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik