Nagyvilág koronavírus

Háromszázezren halhatnak meg, harmincmillióan süllyedhetnek teljes nyomorba Afrikában

Százezreket ölhet meg a vírus.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet: Afrika lehet a koronavírus-járvány következő epicentruma. A szervezet szerint a vírus háromszázezer embert ölhet meg és harmincmillió ember teljes elszegényedését okozhatja – írja a BBC.

Az elmúlt héten a kontinensen a koronavírusos esetek száma megugrott, az 1,3 milliárd lakosú földrészen közel ezer halálesetről tudunk és 19 ezer fertőzöttről, amely számok az európai megbetegedési és halálozási számoktól még mindig távol állnak, ezzel együtt itt is ugyanaz a gyors, exponenciális növekedés jöhet itt is, mint a világ többi részén. Jelenleg északon a legrosszabb a helyzet, Algéria, Egyiptom és Marokkó lakossága a leginkább érintett. A viszonylag alacsony számok oka abban keresendő, hogy Afrika országaiban a lakosság jóval kisebb számban utazik nemzetközi járatokon.

A WHO arra figyelmeztet, hogy a fővárosoktól távol is terjed a vírus, a kontinens legtöbb országában pedig nincsen elég lélegeztetőgép ahhoz, hogy megküzdjenek egy elharapózott járvánnyal. Afrika lakosságának egyharmada máig nem jut tiszta ivóvízhez és a városi lakosság hatvan százaléka zsúfolt nyomornegyedekben él, amely melegágya lehet a koronavírus terjedésének.

Az ENSZ 100 milliárd dolláros biztonsági alap létrehozását javasolja, és azt, hogy egy időre függesszék fel a nemzetközi kölcsönök törlesztésének kötelezettségét.

Kiemelt kép: Phill Magakoe / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik