Nagyvilág koronavírus

Dél-Afrikában elítéltek egy bányatulajdonost, aki munkára kötelezte az alkalmazottakat

A Dél-afrikai Köztársaságban letartóztatták pénteken az egyik bányavállalat vezetőjét, mert a gyanú szerint a munka felvételére utasította az alkalmazottakat figyelmen kívül hagyva a koronavírus terjedése ellen hozott korlátozásokat – közölte a rendőrség.

Az ország északi részében működő Impala Platinum vállalat igazgatóját, Mark Munroe-t később Tlhabane városban egy bíró 3000 eurónak megfelelő óvadék ellenében szabadlábra helyezte.

A hatóságokhoz az az értesülés érkezett, hogy az alkalmazottak április 14-én újra felvették a munkát. Az ennek alapján indított nyomozás vezetett Munroe letartóztatásához

– mondta Vish Naidoo, a dél-afrikai rendőrség szóvivője a francia hírügynökségnek.

Az Impala Platinum dél-afrikai vállalat egy közleményben azzal reagált, hogy “tevékenységét mindeddig felelősségteljesen és a törvénynek megfelelően” végezte.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök április végéig zárlatot rendelt el a lakosság számára, amelynek értelmében az emberek csak a legszükségesebb okokból (élelmiszer-beszerzés, orvosi segítség) hagyhatják el a lakásukat.

Az elnöki rendelettel ellentétben a kormány csütörtökön – 16-án – engedélyezte a bányavállalatoknak, hogy a karantén dacára a termelési kapacitásuk 50 százalékáig újra megkezdjék a tevékenységüket.

A szektorban 450 ezer embert alkalmaznak, ez adja a bruttó hazai termék (GDP) 8 százalékát. Az elmúlt napokban a bányavállalatok figyelmeztették a kormányt, hogy milyen gazdasági kockázatokkal jár a leállásuk.

A Dél-afrikai Köztársaságot érinti leginkább a koronavírus terjedése a Szaharától délre fekvő országok között: több mint 2600-an fertőződtek meg, és 48-an meg is haltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik