Nagyvilág koronavírus

Vucic: húsvétkor sincs kivételezés a hívőkkel

Az államfő szerint a törvény mindenkire érvényes. A papok megtarthatják a miséket, hívők nélkül.

Aleksandar Vucic szerdán közölte: az ortodox húsvét miatt sem kivételeznek senkivel, mindenkinek be kell tartania a kijárási tilalmat – írja az RTV alapján a Szabad Magyar Szó. A szerb elnök azt mondta, szerdán tárgyal Irinej szerb pátriárkával arról, hogy a templomokban megtarthatják az ünnepi misét, de hívők nélkül.

Biztos vagyok benne, hogy az összes szerbiai televízió érdekelt abban, hogy élőben közvetítse a miséket, vagy felvételről nézhessék meg a hívők, és azért imádkoznak majd, hogy a járvány minél kevesebb áldozatot szedjen. A környező országokban az egyházak mindenütt olyan döntést hoztak, hogy nem lehetnek ott az emberek a templomban, reméljük itt is így határoznak majd.

Az államfő szerint a törvény mindenkire érvényes, de abban senki sem fogja a papokat megakadályozni, hogy a hívők nélkül megtartsák a miséket.

Vucic elnök előzőleg a szerbiai állami tévé híradójában elárulta,  már előzőleg is egyeztetett Irinej pátriárkával, és másról egyeztek meg, mint amit a pravoszláv egyház szinódusa kért, hogy a 84 órás kijárási tilalom dacára az ortodox húsvét miatt az ünneplők elmehessenek a misére. Az államfő jelezte, az orvosok véleményét támogatja, az élet védelmét, de esze ágában sincs letartóztatni a  papokat letartóztatni, történjék akármi is.

 

Kiemelt kép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik