Nagyvilág koronavírus

Trump már nem emlegette teljhatalmát

Már nem beszélt arról, hogy övé a végső szó a tagállamokban a gazdaság újraindítása ügyében.

Donald Trump, miközben leállította a WHO támogatását és kitartott amellett is, hogy a gazdaságot mielőbb újra kell indítani, már nem emlegette azt, hogy ebben is övé a végső szó, mert teljes felhatalmazása van a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedésekre.

Az állami hírügynökség szerint az elnök stílust váltott, már azt mondta, a döntést a tagállamok kormányzóival egyetértésben hozza majd meg, miután egyeztetett egészségügyi szakemberekkel.

Rövid időn belül egyeztetni fogok mind az 50 kormányzóval, és ezt követően minden egyes kormányzónak megadom a felhatalmazást a gazdaság újraindítására.

Minden tagállamban a helyi körülményeknek legmegfelelőbb időpontban és legkedvezőbb módon indítják majd újra az életet – tette hozzá.

Előzőleg New York állam kormányzója azt mondta, mindenki egyetért abban, hogy a jelenlegi állapot nem tartható fenn sokáig, de a gazdaság újraindításánál fontosabbak az emberek. Andrew Cuomo azt mondta, ha Trump elrendelné náluk az újraindítást, de közben veszélybe kerülne az emberek egészsége, a rendeletet nem hajtaná végre. A demokrata kormányzó vitatta azt is, hogy az elnöknek teljes felhatalmazása lenne, bár jelezte, nem akar harcolni Trumppal, akivel mindig nyitott a kommunikációja.

Közben kiderült, hogy a kaliforniai kormányzó az állam fokozatos újranyitására készül. Gavin Newsom nem jelölt ki konkrét határidőt, azt mondta, a gazdasági élet újraindítása, a kijárási korlátozások enyhítése előtt több feltételnek kell teljesülnie.

Ezek közé sorolta a minél több tesztelést, a koruk, betegségük miatt sérülékenyebb lakosok védelmének megszervezését, a kórházak felkészítését a járvány esetleges kiújulására, az iskolákban és az üzletekben megőrzendő távolságtartási előírásokat. Szerinte nem szabad sürgetni a dolgokat,

ne kövessük el azt a hibát, hogy túlságosan hamar feloldunk mindent, még ha ezt szeretnénk is!

A demokrata kormányzó nem akar olyan politikai döntéseket, amelyek esetleg kockára teszik az emberek életét. Döntései előtt konzultál a járványügyi szakemberekkel és maximális együttműködésre törekszik Trump elnökkel.

Pelosi: nem a WHO, Trump vallott kudarcot
A demokrata politikus szerint az amerikaiaknak mostantól nem szabad tudomást venniük az elnök hazugságairól.

Kiemelt kép: MTI/EPA/CNP pool/Stefani Reynolds

Ajánlott videó

Olvasói sztorik