Nagyvilág koronavírus

Jól állnak, de még hónapokig tartó védekezésre készülnek Németországban

Nem sikerült még elnyomni a koronavírus-járványt Németországban, de a vírus terjedésének lassítására tett intézkedések sikeresek – mondta a német Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője kedden Berlinben, hangsúlyozva, hogy az első hullám levonulása után is hónapokig tart majd a védekezés.

Lothar Wieler tájékoztatóján kiemelte: jó hír, hogy az igazolt fertőzöttek száma nem emelkedik már annyira gyorsan, mint a járvány elején, a fertőzöttek több mint 50 százaléka már legyőzte a vírust, és a jelenlegi ütem alapján nem kell tartani az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésétől. Németország nemzetközi összevetésben “nagyon jól áll”, de még nem lehet kijelenteni, hogy sikerült elnyomni a járványt. Egyelőre “lassulást látunk” – mondta az RKI vezetője.

Az igazolt fertőzöttek körében mért halálozási arány is magas, már 2,4 százalék, ami annak tulajdonítható, hogy egyre több idős ember fertőződik meg, mert egyre inkább terjed a vírus az idősotthonokban és kórházakban.

Az biztos, hogy a növekedés üteme lassult, és az ellátórendszer bírja a terhelést. Intenzív ellátásra alkalmas kórházi ágy és lélegeztetőgép is van elég. Az eredmények az emberek felelősségteljes, fegyelmezett magatartásának köszönhetőek – fejtette ki Lothar Wieler, megjegyezve, hogy az egyik vezető mobilszolgáltatótól származó anonimizált adatok alapján az emberek ismét többet mozognak, a lakossági mobilitás az első hetek mintegy 40 százalékos visszaesése után emelkedésnek indult, ami azonban nem baj, ha mindenki betartja a tisztasági és távolságtartási szabályokat. Ezek a szabályok és egy sor korlátozás még hónapokig a mindennapok részei lesznek, mert vírus a járvány első hullámának levonulása után még nem tűnik el, a védekezés így hosszú ideig tart még – húzta alá az RKI vezetője.

Kiemelt kép: Hajléktalanok számára kihelyezett, élelmiszerekkel és tisztálkodószerekkel megtöltött műanyag táskák lógnak egy kerítésen Berlinben 2020. április 8-án. A közösségi távolságtartásra vonatkozó jelenlegi szabályok április 19-ig biztosan érvényben maradnak Németországban. MTI/EPA/Omer Messinger

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik