Nagyvilág

Tornádók öltek meg legalább 18 embert az USA-ban

Legkevesebb 18 ember vesztette életét vasárnap tornádok pusztításában az Egyesült Államok déli részén, ahol szükséghelyzetet rendelt el Mississippi állam kormányzója a természeti csapás nyomán. Mississippiben 11, Georgiában hat, Arkansas államban egy ember halt meg.

„Ma este elrendelem a szükségállapotot, hogy megvédjük Mississippi lakosainak egészségét és biztonságát a szerte az államban pusztító tornádóktól és viharoktól” – írta a Twitteren helyi idő szerint vasárnap este Tate Reeves. A kormányzó biztosította a lakosokat, hogy nincsenek egyedül, minden rendelkezésre álló forrást mozgósítanak az emberek és a tulajdonuk védelmére.

Az amerikai média szerint katasztrofális károkat okoztak a tornádók. A Louisiana állam északi részén található Monroe városban és a környékén legalább 300 lakóház és épület megrongálódott – közölte a KNOE-TV televízióval Jamie Mayo polgármester.

Hétfő hajnalban Texastól Nyugat-Virginiát át Georgiáig tíz államban 750 ezer ember volt áramszolgáltatás nélkül – jelentette az áramszünetetek nyilvántartó poweroutages.us portál.

Az amerikai nemzeti meteorológiai szolgálat legmagasabb fokozatú tornádóriasztást adott ki, mivel az erőjelzések szerint a továbbiakban is igen heves viharok várhatók Mississippiben, Alabamában és Georgiában is. Nagy erejű tornádók, pusztító széllökések és jégeső is várható.

Kiemelt kép: HANDOUT/THE CITY OF MONROE/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik