Nagyvilág koronavírus

5 hete nem volt annyi új fertőzött Kínában, mint vasárnap

Kínában ismét folyamatosan nő a koronavírus-fertőzöttek száma, a szombati 99 után, vasárnap 108 új fertőzöttet regisztráltak. A Guardian cikke szerint öt hete nem volt ekkora emelkedés az igazolt betegek számában. Az új esetek közül 98-at külföldről érkezett embereknél regisztráltak, de 10 fertőzés az országon belül történt.

Peking a külföldről behurcolt nagyszámú eset visszaszorítására március 28-ától átmenetileg megtiltotta a külföldiek belépését az országba, jóllehet a beérkező fertőzöttek jelentős része a tiltást megelőzően is kínai állampolgár volt. Néhány nappal később a külföldi diplomatákat is arra kérték, hogy május 15-e előtt ne utazzanak vissza Kínába.

Április 9-én pedig bejelentették: lezárják az Oroszországgal közös határátkelőket, mivel az elmúlt időszakban egyre több új koronavírussal fertőzött ember lépett be az orosz határon keresztül. Az orosz határ közelében fekvő, északkelet-kínai Szujfenho várost a múlt héten vesztegzár alá helyezték. A 70 ezres lakosú városban szombatig mintegy 300 fertőzöttet azonosítottak, akik közül mintegy 200-nál kialakult a Covid-19 betegség, míg a többieknél nem jelentkeztek tünetek.

A városban egy ideiglenes kórház felépítését is megkezdték, a fertőzöttek elkülönítésére szolgáló kórházak ugyanis már megteltek. A vasárnap azonosított 10 belföldi fertőzéses eset közül hetet jelentettek a Szujfenhónak is helyet adó Hejlungcsiang tartományból. Kína szárazföldi részén az összes Covid-19-cel diagnosztizált beteg száma a hivatalos adatok szerint vasárnap éjfélig elérte a 82 160-at, közülük 3341-en haltak meg, 77 663 páciens gyógyult meg.

Spanyolországban a gyárakban és építkezéseken dolgozók visszatérhetnek a munkába – írja a BBC. Az iskolák és az üzletek nagy része viszont továbbra is zárva marad. Pedro Sanchez figyelmeztette a spanyolokat, hogy még messze vannak a győzelemtől és attól, hogy az életük visszazökkenjen a rendes kerékvágásba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik