Nagyvilág

Kim Dzsongun megbocsátott a húgának

Kim Dzsongun észak-koreai vezető ismét a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagjává tette a húgát, közölte az állami hírügynökség. A tájékoztatás szerint Kim Jodzsongot osztályvezető-helyettesi tisztségben erősítette meg a fivére által vezetett testület.

Szakértők szerint a 32 éves Kim Jodzsong tavaly veszthette el befolyásos pozícióját a politikai bizottságban, miután zátonyra futottak a nukleáris leszerelésről folytatott megbeszélések Phenjan és Washington között. A lánytestvér a 2018-as dél-koreai Phjongcshangban megrendezett téli olimpián az észak-koreai vezető személyi asszisztenseként működött közre, de rendszeresen jelen volt a diktátor oldalán, amikor Trumppal, illetve később Mun Dzse In dél-koreai elnökkel találkozott.

Mindazonáltal csak néhány hete kezdett a saját nevében jelentőségteljes politikai nyilatkozatokat tenni. Kim Jodzsong visszatérése a testületbe csillagának felemelkedését és növekvő befolyását jelentheti a kommunista állam hierarchiájában.

Kiemelt kép: Jorge Silva / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik