Nagyvilág

65 embert vettek őrizetbe Brüsszelben egy 19 éves fiatal halála után kitört zavargás miatt

Vasárnap estig 65 ember vett őrizetbe a belga rendőrség 65 embert vasárnap Brüsszel Anderlecht kerületében egy zavargással kapcsolatban, amit egy rendőrségi üldözés közben életét vesztett fiatal halála váltott ki.

A tiltakozók a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat megsértve vonultak ki az utcákra szombaton a fiatal halála miatt. A rendőrök még pénteken meg akarták állítani egy robogó 19 éves vezetőjét Anderlecht kerületben, de nem állt meg, ezért üldözőbe vették. A robogós az üldözés közben nekiütközött egy másik rendőrautónak, és meghalt.

A brüsszeli rendőrség egyik szóvivője elmondta, hogy a zavargások szombaton törtek ki, majd az éjszakába nyúlóan tartottak. Vasárnapra virradóra több kocsit is felgyújtottak a környéken. Az erőszak azt követően harapódzott el, hogy a rohamrendőrség oszlatni próbálta a tömeget, amelyből köveket hajigáltak a rendvédelmi szervek tagjaira.

Az RTBF közszolgálati rádió rendkívül feszültként jellemezte a szombat éjjeli történéseket. Videófelvételek szerint egy ember a rendőröktől elragadott fegyverrel a levegőbe adott le lövéseket.

A brüsszeli polgármester szombaton arról beszélt, hogy a fiú halálát bajkeverők ürügyként akarják felhasználni, hogy rendbontást kezdeményezzenek.

Kiemelt kép: Olivier Gouallec / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik