Nagyvilág koronavírus

Öt szlovák roma telep került karanténba

A hét első feléhez képest csütörtökön lassabb ütemben, de tovább nőtt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában, ahol öt roma telep mintegy hatezer lakója került karanténba.

Az országban csütörtök délig 19 új fertőzöttet diagnosztizáltak, s így a korábbiakkal együtt már 701 fertőzöttet tartanak nyilván

– jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter Pozsonyban csütörtökön.

Szlovákiában a hét elejétől gyorsult az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése, csütörtökön viszont az ütem lassulást mutatott. Míg a múlt héten a 30-as napi átlagot közelítette az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, hétfőn és kedden közel ötven volt, szerdán viszont már meghaladta a százat.

Az előző napi adatok nyilvánosságra hozatalától számítva 1690 új tesztet végeztek el, csütörtök délutánig pedig az eddig összesen elvégzett teszt száma elérte a 21 371-et, ezek közül 20 670 bizonyult negatívnak. A betegségnek egyelőre két halálos áldozata van, a gyógyultak száma csütörtökön héttel nőtt, és így 23-ra emelkedett.

Közben csütörtöktől a kelet-szlovákiai Szepességben található öt roma telep került karanténba, miután az ezekben végzett vírustesztelések során sok fertőzöttet találtak.

A teszteléseket a hét elején kezdték el 33 roma telepen. A karanténba került településeken élő mintegy hatezer embert tartálykocsik segítségével látják el ivóvízzel, illetve megoldották számukra, hogy élelmiszereket rendeljenek, amelyeket a hatóságok szállítanak ki számukra.

Kiemelt kép: MTI/TASR/Milan Kapusta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik