Nagyvilág koronavírus

Kényszerpihenő a román közalkalmazottaknak

Az Orban-kormány felváltva küldi kényszerszabadságra azokat, akik nem az első vonalban harcolnak a járvány ellen.

Ludovic Orban közölte: fél hónapos kényszerszabadságra küldi azokat a közalkalmazottakat, akik munkájuk természeténél fogva nem tudnak az első vonalban küzdeni a járvány ellen. A román kormányfő a B1 kereskedelmi hírtévének azt mondta: felváltva mennek a közalkalmazottak kényszerszabadságra, erről az elvi döntés megszületett, most a részleteket pontosítják, hamarosan elfogadnak egy sürgősségi kormányrendeletet.

A miniszterelnök szerint a jogszabály vonatkozik a központi és  helyi közigazgatásra, azokra az állami intézményekre, amelyek a parlament alárendeltségébe tartoznak. Nem esnek a rendelet hatálya alá azok a közintézmények, amelyek nélkülözhetetlenek a járvány elleni küzdelemben.

15 nap munka a bér 75%-áért

Az érintett intézményben két csoportra osztják a dolgozókat, az  egyik felük 15 napig biztosítja a működést, a másik erre az időre kényszerszabadságra megy, majd cserélnek. Az alkalmazottak a bérük 75 százalékát kapják meg. Az intézkedést azért vezetik be, hogy ezzel is akadályozzák a járvány terjedését.

Virgil Popescu gazdasági miniszter szintén a B1-nek azt mondta, az intézkedéssel költséget is megtakarítanak, hiszen a kényszerszabadságon lévők két hétig nem kapnak pótlékokat, amelyek nagyon megemelik alapbérüket. Emlékeztetett rá, miután a versenyszféra szolidaritását kérték, az a természetes, ha a közszférában dolgozók is szolidaritásról tesznek bizonyságot.
Az MTI felidézte, a versenyszférában a munkáltatók március közepétől több mint egymillió dolgozó munkaszerződését függesztették vagy bontották fel.

Kiemelt kép: Ludovic Orban a román operatív törzs bukaresti ülésén. MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Olvasói sztorik