Nagyvilág koronavírus

Ötezer fölé nőtt a romániai fertőzöttek száma

Egyetlen nap alatt húsz ember halt meg.

Az elmúlt 24 órában 441 új esettel 5202-re nőtt a romániai koronavírus-fertőzöttek száma. Csütörtökön kora délután a stratégiai kommunikációs törzs közölte, hogy 20-an meghaltak,  229-re emelkedett a kórnak tulajdonított elhalálozások száma.  119-cel nőtt a gyógyultaké, így a járvány kezdete óta 647 fertőzött hagyhatta el a a kórházat.

A hivatalos adatok alapján elkészített statisztika alapján az állami hírügynökség azt írja, az elmúlt három napban folyamatosan nőtt a fertőzöttek száma, eddig csak április másodikán regisztráltak több új esetet, mint csütörtökön.

Az is megállapítható, hogy az új fertőzöttek száma az elvégzett tesztekétől függ, vasárnap 2531 laborvizsgálat mutatott ki 251 fertőzést, hétfőn 2364 193 fertőzést, kedden 2591 teszt 360-at, szerdán 3629 teszt 344-et, csütörtökön  4595 teszt 441 fertőzést. Az adatok azt jelzik, hogy az elmúlt 24 órában végezték a legtöbb koronavírus-tesztet Romániában.

A súlyos esetek száma 16-tal növekedett az elmúlt 24 órában, és jelenleg 178 személyt kezelnek a kórházak intenzív osztályain. A súlyos esetek statisztikájának alakulása alapján valószínűsíthető, hogy kedden téves adatot közölt, és a valós számnál százzal több, intenzív osztályon ápolt betegről számolt be a romániai stratégiai kommunikációs törzs.

A román hatóságok továbbra is csak szigorú bírságolással tudják betartatni a kijárási korlátozásokat. Az elmúlt 24 órában 7741 embert bírságoltak meg összesen 16,64 millió lej (1,25 milliárd forint) értékben. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint sok romániai akar élni a hatóságok által a hét végétől engedélyezett nyugat-európai idénymunka lehetőségével. Csütörtökön mintegy kétezren érkeztek a kolozsvári repülőtérre, hogy onnan charter repülőjáratokkal induljon németországi mezei munkára.

Kiemelt kép: Járókelőket ellenõriznek rendőrök Bukarestben. 
MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Olvasói sztorik