Nagyvilág koronavírus

Fogy az élelem Kubában, kígyózó sorokban tömörülnek az emberek a boltok előtt

Nem tartják be az emberek a koronavírus terjedése miatt bevezetett szigorú intézkedéseket – a kijárási tilalmat és a távolságtartást –, mert a járványnál is jobban félnek attól, hogy nem jutnak elegendő élelmiszerhez – írja a Reuters.

Az élelmiszer fogy az országban, ezért a fiatalok és az idősek tömött sorokban állnak az üzletek előtt, olykor akár százméteresre is duzzad a tömeg egy-egy bolt előtt Havannában.

Kuba élelmezésének több mint 60 százalékát importálja, azonban a koronavírus világjárvány miatt jelentősen csökkent a turizmus, így az országnak nincs pénze kifizetni az import termékeket.

A turizmus Kuba bevételének 25 százalékát teszi ki.

Miguel Diaz-Canel Kuba elnöke nemrég figyelmeztette a polgárokat, hogy „a jelenlegi helyzet miatt” kevesebbet importálnának. Így nagy hír volt az állami médiában, amikor hajók érkeztek a múlt héten kukoricával és rizzsel megrakodva.

Kuba nem tagja a Nemzetközi Valutaalapnak, és a Világbanknak sem vagy más multilaterális hitelező intézményeknek, amelyekhez sürgősségi alapokhoz fordulhatna.

Alejandro Gil gazdasági miniszter szerint az egyetlen lehetőségük, hogy a mezőgazdaságra támaszkodnak. Azonban az ágazatból szintén hiány van fontos termelőeszközökből, műtrágyából, valamint növényvédő szerekből részben az Egyesült Államok szankciói miatt.

Kiemelt kép: Védőmaszkos vásárlók sorakoznak havannai piac előtt 2020. március 29-én. Kubában a koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma 119, a járvány okozta betegségben hárman vesztették életüket (MTI/EPA/EFE/Yander Zamora)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik