Nagyvilág

Távozik posztjáról a washingtoni magyar nagykövet

Szabó László washingtoni nagykövet elhagyja állomáshelyét, miután elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára szerdán az MTI-vel. Az államtitkár kiemelte: Szabó László munkájával a KKM teljes mértékben elégedett volt.

Tavaly azonban ezzel ellentétes hírek láttak napvilágot: állítólag a kormányban elégedetlenek voltak a washingtoni magyar nagykövetség munkájával, mert nem tartották elég jónak a kapcsolatot a Fehér Házzal. 2019 nyarán már arról cikkeztek, hogy Magyar Levente, Szijjártó Péter helyettese válthatja Szabót a poszton, most nem tért ki Menczer az utódlás kérdésére.

Gyengén muzsikálhat a washingtoni magyar nagykövetség
A miniszterelnök látogatását sem nagykövet, hanem Habony Árpád és David B. Cornstein lobbizták ki.

Az államtitkár kifejtette: az elmúlt években jelentősen erősödtek a magyar-amerikai kapcsolatok, és ebben fontos szerepe volt Szabó Lászlónak, Magyarország washingtoni nagykövetének.

Közölte: a gazdasági és védelmi együttműködés a két ország között korábban is kiváló volt, az elmúlt években pedig tovább erősödött. Menczer Tamás kitért rá: a védelmi együttműködést illetően Magyarország megbízható NATO-szövetséges, „nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is támogatjuk Amerika terrorellenes küzdelmét”.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik