Nagyvilág koronavírus

A járvány végégig maradhat a bukott koszovói kormány

Albin Kurti távozó koszovói kormánya várhatóan a koronavírus-járvány végéig hivatalban marad, addig ugyanis nem lehet előrehozott választást tartani, és a nagyobbik kormánypárt viszont nem hajlandó újabb kormányfő-jelöltet javasolni.

Kurti kormánya március 25-én bukott meg, a parlament megvonta a bizalmat a kabinettől. Alkotmányjogászok értelmezése szerint a bizalmi szavazást követően a tavaly októberi választást megnyert, Kurti vezette Önrendelkezésnek (Vetevendosje) 15 napon belül új kormányfőjelöltet kellett volna javasolnia. A határidő szerdán járt le, de a párt nem javasolt senkit az államfőnek, sőt Albin Kurti közölte, most nincs ideje ilyen kérdésekkel foglalkozni. Arbulena Haxhiu igazságügyi miniszter szerint viszont a 15 napos határidő csak a választások megtartása után érvényes, bizalmi szavazást követően nincs ilyen előírás.

Így tehát, más vezető híján Albin Kurti vezeti tovább a kormányt mindaddig, amíg nem tudnak előrehozott választást tartani.

Hashim Thaci államfő úgy vélekedett, Albin Kurtinak nincs igaza, és új kormánynak kellene megalakulni. Azt javasolta, hogy a parlamenti pártok alkossanak nagykoalíciót, és úgy vezessék az országot legalább a koronavírus-járvány ideje alatt. Erre azonban egyelőre még nem került sor, és senki sem javasolt kormányfőjelöltet sem.

Sajtójelentések szerint Albin Kurti az alkotmánybírósághoz fordult, mert véleménye szerint a köztársasági elnök túllépte hatáskörét, amikor minden parlamenti pártot összefogó, nemzeti kormányzásra tett javaslatot.

Albin Kurti kormánya ellen a kisebb koalíciós partner, a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) nyújtott be bizalmatlansági indítványt, főként a járvány kezelését illető intézkedések körüli egyet nem értés miatt, a háttérben azonban inkább a Szerbiával folytatott párbeszéd megrekedése, és a kapcsolat javítására tett intézkedések körüli vita állt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Ajánlott videó

Olvasói sztorik