Nagyvilág koronavírus

Trump a WHO-t okolja a világjárványért

Azt fontolgatja, hogy nem ad több pénzt az Egészségügyi Világszervezetnek.

Donald Trump kedden egy Twitter-üzenetben bírálta élesen az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), szerinte a koronavírus-járványt a WHO „robbantotta be valójában”. Az elnök szerint az ENSZ szakosított szervezetét főleg az Egyesült Államok pénzeli, az mégis „nagyon Kína-központú”.

A járvány kirobbanásakor a WHO azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, hogy maradjon nyitott Kína felé.

Vajon miért adott nekünk a WHO ilyen elhibázott ajánlást?

Tette fel a kérdést Trump, aki már januárban felfüggesztette a légi közlekedést a két ország között. Az MTI emlékeztet rá, az Egyesült Államok többször is bírálta Kínát, amiért nem tudatta decemberben a járvány kitörését, később pedig azzal vádolta Pekinget, hogy elhallgatott információkat a járványról. Kína washingtoni nagykövete a The New York Times vasárnapi számában véleménycikket írt, amiben felidézte, hogy korábban kellemetlen beszélgetések voltak a két ország között a járvány ügyében, de már kölcsönös a szolidaritás és az együttműködés.

Később az elnök hivatalosan is bejelentette, hogy Washington tanulmányozza az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott hozzájárulása felfüggesztését.

A Fehér Házban először tényként jelentette be, hogy elzárják a pénzcsapot, majd néhány perccel később úgy fogalmazott:

Azt nem mondom, hogy nem fogom ezt meglépni, tanulmányozni fogjuk a lehetőséget.

A sajtókonferencián az elnök kitért a járványhelyzetre és annak gazdasági következményeire, félelmetes kihívásnak nevezte a koronavírust, azt mondta a betegség aránytalan mértékben sújtja az Egyesült Államok afroamerikai közösségeit.

Ezt Anthony Fauci, a kormányzati munkacsoport tagja, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója is megerősítette, szerinte a koronavírus főleg a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre, a cukorbetegekre, az elhízottakra veszélyes, és ezek elsősorban az afroamerikaiak körében gyakoriak.

Ez nagyon szomorú, de pillanatnyilag csak annyit tehetünk ellene, hogy a lehető legjobb egészségügyi ellátásban részesítjük őket.

Trump közölte, az országos stratégiai készletben 8675 lélegeztetőgép áll a tagállamok rendelkezésére, a következő hetekben a szövetségi kormány 110 ezer újabb készüléket szállít a kórházakba. Megemlítette, hogy az Egyesült Királyság 200 lélegeztetőgépet kért Washingtontól.

Újabb segélycsomagot ígért

Az elnök bejelentette, a kormányzat újabb 250 milliárd dolláros segélycsomag megszavazását kéri a kisvállalkozásoknak adandó hitelek finanszírozására. Erre múlt héten hagytak jóvá egy 350 milliárd dolláros segélycsomagot, de Trump szerint az nem elég, az új csomag

segít megőrizni az amerikaiak munkahelyeit, és megkönnyíti a gyors és teljes talpra állást.

Az újabb segélycsomagról Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője folyamatosan tárgyal a demokrata párti szenátorokkal egy csütörtökön tartandó szavazásról. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök a CNN-nek azt mondta, egyetért az új csomag tervével, de garantálni kell, hogy a kölcsön ne az egyenlőtlenséget erősítse, azokhoz jusson, akiknek valóban szükségük van rá.

Az amerikai kongresszus eddig három csomagtervet fogadott el a járvány miatti recesszió orvoslására, a legnagyobb a több mint 2000 milliárd értékű volt, amely közvetlenül a lakosságot segítő intézkedéseket is tartalmaz.

 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pool/Kevin Dietsch

Ajánlott videó

Olvasói sztorik